Царят: Отношенията ни с Русия са истинско богатство

Негово Величество Цар Симеон II прие в резиденция „Врана” г-н Геннадий Чародеев- зам. главен редактор на списание "Ехо планеты" и г-н Игор Броварник- кореспондент на Итар Тасс в София, съобщават от пресслужбата на царя.  

 

В разговор с двамата руски журналисти, бившият български премиер коментира, че за България и Русия особена стойност имат съхранените исторически и културни връзки. По думите му едни такива отношения са истинско богатство. 

"Виждам, че отношенията ни постепенно се нормализират. За всичко трябва време. Наблюдаваме колко руски туристи идват в България, колко българи пътуват към Русия. Най-важното е да запазим прагматичността и да определим областите на деловите контакти. В рамките на сътрудничеството с Русия съществуват много възможности, които България би могла да реализира и да развие търговско-икономическото партньорство. В това отношение винаги се опирам на историята, тя дава необходимите уроци".

Негово Величество сподели впечатленията си от скорошното си посещение в Москва с думите: "Изпитах невероятни емоции по време на престоя ми в Москва. С руския патриарх Кирил обсъдихме въпроси, които се отнасят до нашите две православни църкви, а така също и отношенията между двете държави".

В отговор на въпрос за членството на България в ЕС и отношенията с Русия, Негово Величество заяви, че Европейският съюз е прекрасен и значим проект за цяла Европа. А с Русия винаги сме имали дружески отношения. 

"Като премиер никога не съм разглеждал едностранчиво избора за развитие на България. Винаги се стараех да гледам по-широко. С Русия сме свързани духовно, исторически и лингвистично. Така че отношенията ни никога не са били изправяни пред какъвто и да било избор", каза Негово Величество.

Руските гости се интересуваха защо неговият кабинет е размразил проекта за АЕЦ "Белене". В отговор Царят подчерта следното: "През 2002г. посетих Белене и видях колко много средства вече бяха вложени в този проект. Всички съоръжения на площадката бяха в отлично състояние и стигнах до извода, че би било рационално той да се продължи. Още повече, ако гледаме 20-30- години напред, когато ще ни е нужна повече енергия. След като той е започнат с влагане на такива средства, логично би било да се завърши."

Двамата журналисти проявиха любопитство кога за първи път Царят е посетил тяхната страна. " За първи път бях в Москва през 2002г. като премиер. Но в бившия Съветски съюз съм бил още през 1975г. Със съпругата ми Маргарита посетихме тогавашния Ленинград като туристи с италиански документи, в които бяхме с псевдоними -граф и графиня Рилски."

Зам.главният редактор на "Ехо планеты" Генадий Чародеев връчи на Негово Величество екземпляр от списанието, в което преди месец бе публикувано обширно интервю с Царя. "Изключително сме впечатлени от Негово Величество, той наистина е уникална личност", споделиха руските журналисти след аудиенцията.