Цацаров: Не се чувствам предаден от Кокинов, ние не сме чета

Нашата задача не е да вдигаме шум, а да доведем няколко успешни дела до съд, оттам нататък думата има съдът, а ние трябва да докажем обвинителната теза. 

 

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти във Висшия съдебен съвет по повод скандалните записи с Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов.

Цацаров обясни, че твърденията на Кокинов, че е бил изолиран са неоснователни и некоректни.

Г-н Кокинов не е бил изолиран. Видяхте пресконференцията за проверката за използването на СРС-та. Кокинов беше човекът, който образува наказателното производство, ако този човек е изолиран..., многозначително отбеляза обвинител номер едно.

Що се отнася до това, че от записа излиза, че Кокинов има двама началници - Борисов и Цацаров, Цацаров подчерта, че това лично него не го притеснява.

Ако се опитвам да си върша работата, няма от какво да се притеснявам, отсече той.

Цацаров изтъкна още, че не чувства предаден от Кокинов, тъй като това е негово решение, той е действал така. 

Ние не сме чета, която трябва да се кълне. Това, което се случва, нито ще ми помогне, нито ще разбие прокуратурата, изтъкна още главният прокурор.

Той припомни, че прокуратурата е започнала и е обявила определени назакателни производства и не само тези. 

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) решава на свое заседание днес дали има данни за нарушение на етичния кодекс на магистратите в казуса с прокурор Николай Кокинов.

Когато се прецени, че трябва да се снемат обяснения, лицата ще бъдат призовани по надлежния ред в прокуратурата.

От петък е образувана проверка във Върховната касационна прокуратура (ВКП), която трябва да установи - има ли данни за престъпление против правосъдието, както и за престъпление по служба.

В хода на проверката, ще бъдат снети обяснения от лицата, участвали в разговора, ще бъде установено автентичен ли е записът, както и източникът на записа, коментира още главният прокурор.

"В частта на моя мандат - много неща започнаха да се проверяват. Видяхте резултатите от проверката в следствения отдел на столичната прокуратура. Начинът, по който е извършвано случайното разпределение, е меко казано - подигравка.

Не мисля, че то трябва да приключи само с това, че дисциплинарна отговорност трябва да понесе само съответният деловодител-компютърен оператор. Ако до там ръководството на следствената служба и въобще на следствието смята, че може да спре проверката, очевидно е сбъркало много, коментира главният прокурор.

Цацаров репликира и зададен въпрос - защо подслушванията, а не енергетиката? 

Ако някой си мисли, че по енергетиката сме спрели да работим, се лъже, бе категоричен Сотир Цацаров.