Цацаров: Сидеров е обвинен за “земно хулиганство”, няма натиск върху прокуратурата

Главният прокурор Сотир Цацаров категорично отхвърли обвиненията на лидера на "Атака" Волен Сидеров, че има политически натиск над прокуратурата. 

"Всеки, който си мисли, че може да твърди, че има политически натиск, заради това, че му е поискан имунитетът, защото е ударил униформен служител на МВР… Не мога да спра никого да разсъждава в каквато и да е насока. Той може да каже каквото иска", обяви Цацаров в отговор на изявление на Сидеров, че е упражнен политически натиск на обвинението при свалянето на имунитета му като народен представител.

По думите на Цацаров при нанесен удар на полицай и при съобщение от прокуратурата във Варна късно през нощта, той не може да направи нищо друго, освен да нареди незабавно разследване. 

Показанията не са само на полицай. Поведението на народния представител се е "разразило" не толкова на борда на самолета (защото Наказателният кодекс има и едно престъпление, наречено чисто условно "въздушно хулиганство” - ние не сме го обвинили в него). Ние го обвиняваме в "сухоземно” хулиганство, добави обвинител номер едно.

Цацаров не пожела да коментира какво трябва да направи председателят на Народното събрание Михаил Миков оттук нататък. Той посочи, че неговите действия са описани ясно в Конституцията и Правилника за организацията и дейността на парламента. Според главния прокурор той си е свършил работата.

Главният прокурор заяви, че има вероятността да бъдат поискани още депутатски имунитети, тъй като в хода на разследването се изяснява точно кой е нанесъл ударите на пострадалия цивилен гражданин Димитър Бахнев, който е бил удрян и ритан.

Изяснява се евентуалното участие и на други депутати от "Атака" в инцидента. Тъй като става отново дума за хулиганска проява, според Сотир Цацаров, и други депутати могат да останат без имунитет.

Вчера главният прокурор е изискал всички разследвания срещу Волен Сидеров, водени през годините, за които все още няма финален резултат. Сред тях са случаят пред джамията "Баня Баши" и един от митингите в Батак. Цацаров не се ангажира с резултат кога ще има конкретни резултати от тази проверка.