Цв.Йовчев: Не правя кадрова политика с “казал-рекъл”

Никога не бих тръгнал да правя кадрови промени при „казал-рекъл“. Служителите се атестират по обективни критерии. Това обяви по Би Ти Ви вътрешният министър Цветлин Йовчев. 

Така той отговори на обвиненията, отправени от бившия министър на МВР Румен Петков, че  „чистят“ кадрите на ГЕРБ и се влиза в политическа колаборация”.

По неговите думи хората се оценяват следните неща: Първо - компетентност, опит. Второто – според приноса им и трето – според интегритета. Нищо извън тези три неща не би трябвало да ни води, когато взимаме решения за кадрови промени. 

Йовчев изтъкна, че няма да се работи по анонимни сигнали срещу неговите колеги: 

„Ще взема решение да отстраня един човек, ако има достатъчно доводи за това. На много хора им е даден срок и те трябва да покажат конкретни резултати – да покажат и способности, и желание да работят“. 

Цветлин Йовчев посочи, че реформирането на МВР е възможна мисия. Голяма част от планираните неща вече са извършени, това, което е планирано ще бъде извършено в голямата си част до края на тази година и една по-малка част – в първото тримесечие на следващата година. 

Министърът каза още, че публичността и отчетността на МВР са се увеличили през последните месеци. 

„Хората трябва да знаят какво правим. И друго – трябва да сме не само обективни и прозрачни, но и да проявяваме съпричастност към пострадалите, засегнатите хора. Хората или не вярват, че не можем да се справим с проблемите, или не искат да повярват“, коментира министърът.

 Йовчев допълни, че протестите са едно от предизвикателствата към министерството. Не на последно място той посочи като предизвикателство огромната бежанска вълна, която залива страната: „Не можем да очакваме, че от бежанците ще произтече нещо добро за страната ни. Но има и хуманна гледна точка – това са майки, деца, хора, принудени да напуснат родината си. Освен това ние сме длъжни според международните конвенции да приемем тези хора. Трябва да си подредим нещата така, че да намалим рисковете до минимум, да ограничим заплахите и негативния ефект“.