Цветанов: Изказванията на полицаите са крайни и цинични

Исканията на полицаите за увеличение на заплатите им с 20% е нереалистично. На този етап можем да говорим за увеличение от 5-7%. Това поясни от ефира на Нова ТВ вътрешният министър Цветан Цветанов.

Той обяви, че вчерашният протест на полицаи пред градинката на МВР и финансовото министерство са били наситени с крайни изказвания, а декларацията им е и била цинична, тъй като в нея се говори за погребение. 

Служителите на МВР трябва да са наясно, че е необходимо да се намери баланса между това, което те дават на обществото, като сигурност, ред, противодействие на сигурността и исканията им за по-високи възнаграждения. 

Цветанов потвърди, че на този етап другите материални стимули, които получават полицаите, няма да се намаляват, но трябва да се изхожда от реалностите в държавата и да не се стимулират инфлационни процеси. 

Цветанов изрази недоволство, че в момента на ръководството се налага да разговаря с 6 синдиката в МВР. Според него така исканията стават разнопосочни и призова колегите си да обединят претенциите, и да бъдат конструктивни. 

Вътрешният министър коментира още и убийството на 25-годишната Евелина в Ловеч. По негова информация малко преди трагичния инцидент полицаят Иво Маринов е бил предупреден от прекия си ръководител, защото е имало поредна жалба срещу него. Месеци преди инцидента пък Маринов е издържал психологическия тест, но му е било отказано повишение в службата, заради насъбрали се оплаквания от работата му.