Уилям Хейг: Асад е безумец, който води страната към катастрофа

Британският министър на външните работи Уилям Хейг определи президента на Сирия Башар Асад като безумец,който води страната към катастрофа, предаде Би Би Си.

 

Изявлението му беше направено в отговор на критиката от страна на Асад към британската позиция по сирийския конфликт.

В интервю за Би Би Си Хейг отбеляза, че явно сирийският президент смята, че конфликтът в страната му е плод на международен заговор.

По думите на британския външен министър, ако конфликтът продължи да ескалира, не е  изключено Великобритания да предостави военна помощ на сирийските бунтовници.

Преди това Асад заяви в интервю за британското издание „Sunday Times", че Лондон е решен да милитаризира ситуацията в страната му.

Президентът на Сирия определи правителството на Дейвид Камерън като "наивно, объркано и нереалистично" и го обвини в опити да бъде сложен край на европейското оръжейно ембарго и да започне въоръжаването на бунтовниците.

Припомняме, на 28 февруари Европейският съюз сне забраната за доставка на бронирани автомобили и за оказване на техническа подкрепа на сирийската опозиция.

Дни преди това ЕС реши да удължи с три месеца действието на забраната за доставки на  оръжия за Сирия.

В приетата поправка, целяща да бъде защитено мирното население, се уточнява, че отмяната на забраната важи за транспортни средства, които не са с военно предназначение и за военно оборудване,  които не е предназначено да убива.

По-рано САЩ заявиха, че са готови да предоставят на сирийската опозиция 60 милиона долара за закупуване на техника, която няма бойно предназначение.