Украйна чака извинение от bТВ, отрязали Крим и част от Одеска област от картата на страната

Манипулацията е руска пропаганда, казват от специализираната платформа StopFake BG

Несъответствията се виждат ясно

Несъответствията се виждат ясно

Скандал с манипулирана карта на Украйна по националлната телевизия bТВ предизвика остра реакция от страна на посланик Микола Балтажи. На официалната страница на посолството той написа: „Възмутен съм от използването на картата на Украйна без Крим в предаването „Тази сутрин» по националната телевизията bTV.
Очакваме официално извинение.“

ukraina_posolstvo.jpg

Седми ден обаче от медията отказват да коригират позицията си, твърдят от специализираната фейсбук страница StopFake BG. Те са посветили специална публикация на манипулацията, която определят като 

руска пропаганда

Според тях скандално в случая е, че показвайки на хиляди зрители карта, на която е написано „Украйна“, неизвестно защо от територията й са "отрязани" Крим и част от Одеска област, а именно Болградския район на Бесарабия, където живее голяма българска диаспора.

StopFake BG са открили и още по-скандални подробности в предаването на 7 юли.  Същия ден в 10,17 на сайта на bTV е качен материал, преразказващ разговора между Петър Харалампиев, лидер на "БГ патриот", в момента председател на Държавната агенция за българите в чужбина и водещия Антон Хекимян (виж ТУК, б.р.) 

ukraina_btv.jpg

„В 16:02 материалът на сайта е обновен и вероятно тогава е качена снимка на bTV с карта на Украйна, на която Крим вече е със същия цвят като континенталната част, но Болградският район на Одеска област отново остава бял. Можете да сравните новата карта с картата, която бе показана в предаването (от 7:14 минута).

Въпроси предизвиква и твърдението, че "Там (в Украйна) не се гледа с добро око на малцинствените общности." Естествено, то не е съпроводено от никакви доказателства.

Ето и разшифровка на част от разговора между П. Харалампиев и А. Хекимян:
„П.Х.: ...(в Украйна) има много българи от смесен брак, или да кажем майка им е била от смесен брак. Част от тях поради една или друга причина не са се декларирали като българи. От конюнктурни или политически съображения най-вече, защото там все още не се гледа с много добро око от голяма част от обществото и най-вече от по-крайните елементи на каквито и да е било малцинствени групи.
А.Х: Ако се наречеш българин. Така ли?
П.Х.: Да.
...
А.Х.: Казвате по политически и конюнктурни причини е трудно да се наречеш българин. Поне не е толкова...
П.Х.: Особено сега, когато го (не се чува ясно какво отговаря Харалампиев).
А.Х.: Не е прието.“

StopFake BG  опровергават сегашния председател на Държавната агенция за българите в чужбина, посочвайки, че при последното преброяване на населението в Украйна, проведено през 2001 година - 204,6 хиляди човека са се самоопределили като българи.

„Читателите на Stopfake много добре знаят

от къде идват внушенията,

че националните малцинства в Украйна са подложени на някакви притеснения. Буди безпокойство, че подобна манипулативна информация звучи в ефира на една от най-популярните телевизии в България“, подчертават от специализираната платформа.

StopFake BG е украински проект, който излиза на 11 езика - руски, полски, английски, испански, италиански, немски, френски, български, чешки, румънски и холандски, а основната му цел е да се бори с руската пропаганда и да опровергава фалшивите й и манипулативни новини.

В случая притеснително е поведението на една национална медия на европейска и натовска държава, независимо дали допуснатите  грешки са от некомпетентност, или са следствие на целенасочена руска пропаганда.