Ултиматум: Всички да си преброят чистачките, шофьорите и огнярите!

Всички министри да си преброят чистачките, шофьорите, огнярите и конярите. Всеки да каже колко реално е съкратил от администрацията и колко бройки има в резервния щат.

 

Това е разпоредил премиерът Бойко Борисов на членовете на правителството на последното заседание на "Дондуков" 1, става видно от последна стенограма. 

Поводът премиерът да изригне е промяната в постановление от времето на Жан Виденов, което позволява да бъдат назначавани хора - още 10%, над утвърдения щат на ведомството. Предложението е направено от финансовият зам. министър Владислав Горанов. 

Според официалната статистика за последните дванайсет години – между 2001 и 2012 г., централната държавна администрация е увеличила числеността си с двайсет хиляди души въпреки поредицата стратегии за реформа на администрацията.

 Освен извънщатните назначения любим прийом на министрите е и осигуряването на значителен брой незаети щатни бройки - т.нар. "кухи бройки", които са много удобни при отчитането на съкращения и реформи.

 Борисов допуска, че тези текстове е една удобна възможност да осигурят меки местенца на "наши хора", надувайки безпричинно администрацията.

 Предложението на зам.-финансовия министър  е изключително правилен подход на Министерството на финансите и колегата Горанов. Той ви дава един гратисен период, в който, ако един се пенсионира или напуска, вече започваш да си освобождаваш щата на другата администрация. Това е административна реформа. Иначе това е от 1996 г., тогава кой е бил министър-председател? Бил е Виденов, това е, за да организират своите хора да ги назначат на работа, след това на всички им е харесало и там в този щат бутат всички. Няма какво да го коментираме. Въведете си ред в администрациите. Аз ще ви го кажа простичко: аз искам да имам 36 министри, колкото има, примерно, в Гърция. Но съм принуден да работя с 16", посочва Борисов.