Валери Симеонов: Какво има да се учим от французите, вече бъркам Франсоа Оланд с Петко Сертов

Те между другото си приличат. Но нашият пример не е Мари Льо Пен, а възрожденците ни, Левски, Ботев, Бенковски, Захари Стоянов, заяви лидерът на НФСБ

Безспорният факт е, че по време на цялата предизборна кампания сме повтаряли едно и също - винаги сме готови да подадем ръка на всеки, който работи за България, с изключение на ДПС, заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов в предаването "Още от деня" на БНТ, отговаряйки на въпрос на водещия дали биха се обединили в общи кандидатури с БСП и ГЕРБ на местните избори. "Има успешни кметове от БСП и от ГЕРБ. Аз съм бизнесмен и на първо място поставям икономиката."

По повод изявлението си "Аз не съм Шарли", Симеонов отново заяви, че журналистите от изданието са дали основание за нападението срещу тях.

"Без да съм специалист по карикатурата, честно и откровено заявявам, че не харесвам тези песимистични, наситени с черен цвят рисунки, които зловещо изобразяват човешките индивиди. Това издание три пъти е фалирало. Какво означава да докараш до 24 000 тираж такова списание във Франция, колкото е нашият вестник? Просто е нямало читатели. Явно не се е харесвал този стил. Пазарът е определил, че това издание е слабо."
Валери Симеонов разкритикува и френските служби и полицаи. "Трябваше нападателите да бъдат хванати на всяка цена. Те можеха да дадат информация. Затова смятам акцията за провал на френската полиция. Толкова много време тя не реагира - терористите се качват с асансьора, стрелят и убиват, изнасят речи и беседи - и да няма никаква полиция! Тръгват си спокойно, сменят автомобила, 24 часа не може да се разбере къде са. И накрая ги разстрелват като кучета. Имало е начин да ги хванат. Има снайперисти, можело е да ги обгазят, да използват бронирана цистерна и да ги обезвредят."
Защо не са го пнаправили? "За да скрият некадърните си пропуски", убеден е Симеонов.

Попитан дали харесва Мари Льо Пен и дали тя има шансове на президентските избори, той отговори, "Смятам, че тя ще постигне сериозни резултати на президентските избори във Франция - тя изповядва умерен национализъм. По е практична. Но не е пример за подражание за нас. Нашите образци са българските възрожденци и революционери. Левски Ботев, Захари Стоянов, Бенковски. Какво да се учим от французите. От Франсоа Оланд ли? Толкова често го показват по телевизията, че взех да го обърквам с Петко Сертов - те между другото си приличат", се пошегува Валери Симеонов.

Той посочи, че търсенето на Петко Сертов е пореден провал на нашите сили за сигурност. "След случая в Лясковец това е пореден шамар за службите ни. Прочетох, че това ще ни струва около 400 000 лева." Симеонов отбеляза точките, по които се разминават с предложенията на ГЕРБ: Категорично против монопола на НЗОК, защото конкуренцията снижава цената. Против пенсионната реформа сме в предложения вид. Против сме започването на саниране на еднофамилните жилища. Осигурени са 2 милиарда, които ще се вземат от бюджета. Нищо няма да направим. Ние сме "за" санирането с пари от ЕК. Ще спираме влакове, а ще санираме жилища, в които никой не живее", заяви той.