Ваньо Танов: Аз съм боец, няма да се откажа

Състоянието в агенцията е ужасно. Митниците са на нивото от 20-те години, заяви новият стар шеф

Всички структури са в трагично състояние, заяви в блицинтервю по Нова телевизия новият стар шеф на Агенция "Митници". За 4 месеца от миналата година и месеците от тази година загубата ще е милиард и 200 00 лв. лева. "Гледам фирма по фирма, справка по справка, търся откъде идват проблемите", обясни Танов. Няма проведена дори една обществена поръчка, всички договори са изтекли. Ужасно е състоянието. Митниците са на нивото от 20-те години, допълни той.

На въпрос на интервюиращия кой има интерес от блокаж на митниците, Ваньо Танов отговори, че това са хората, които сега организират тази атака. "Страхуват се, че ще излязат наяве много неща, ще излязат наяве и кого са обслужвали. Това са милиони левове, които ги няма. Просто не са постъпвали. В сравнение с миналата година при ръст на потреблението, при излизане на Европа от кризата, при чувствително увеличаване на вътрешнообщностната търговия, както и в България, не е логично резултатите да са по-зле от 2013 г.", заяви Танов и допълни, че е установил невъстановяеми разходи за последните три месеца. Той уточни, че има фирми, чиято гаранция е в една банка (КТБ). Оттам им е разрешено да продължават да извеждат акцизни стоки, при условие, че акцизът няма да се заплати и няма откъде да се вземе. Да трупаш повече вземания, при условие, че никога няма да ги получиш, това не е ли очевидно, риторично попита Танов.

Попитан дали ще се обърне към прокуратурата, той отговори потвърдително, някои материали вече е подготвил за разследване. Той поясни и че обвиненията срещу него за покровителстване на определена фирма не са били потвърдени. "Беше извършена проверка от предишния главен прокурор и разследването беше прекратено." Той поясни още за обвиненията срещу него, че отнемането на лиценз на дадена фирма е крайна мярка. Агенция "Митници" и държавата нямат интерес да не работят фирмите, каза Танов. За разговора му с Бойко Борисов относно Мишо Бирата той отговори, че са водили разговори от гледна точка на това, че "премиерът ме извика, защото имаше оплакване, че митницата е действала тенденциозно".

Запитан дали ще се оттегли след атаките срещу него, той отговори категорично: "Не планирам да се оттегля, аз съм боец. С много уговорки взех отново поста, с много уговорки, и няма да се оттегля." Какви са уговорките, го попита интервюиращата, на което Ваньо Танов не отговори конкретно: "Как може за 5-6 месеца да бъде разрушено нещо, което е градено с години. Няма нито един конкурс, началници са назначавани отвън. Цяла нощ са правили назначения и преназначения, как го виждате от морална гледна точка?, заключи шефът на Агенция "Митници".