Визитата на ген. Решетников стартира от Русе, домакини са Национално движение „Русофили”

Леонид Решетников

Леонид Решетников

Визитата на бившия руски генерал от КГБ Леонид Решетников стартира днес от Русе. Там  Национално движение „Русофили” организира „Дни на българо-руската дружба” по случай 140 години от Освобождението на България от османско иго. Инициативата ще продължи до 30 април като са предвидени и мероприятия в гр. Бяла, с. Иваново. Това разкриха пред Faktor.bg източници, запознати с визитата на генерала.
Решетников е в България в качеството си на изпълнителен директор на Общорусийските обществени организации „Общество развития русского исторического просвещения” и „Двуглавый орёл”, а заедно с него гостуват и Пётр Валентинович  Мультатули – журналист от телевизия телеканала „Царьград”, член на съюза на писателите на России, Владимир Михайлович Лавров - главен научен сътрудник на Института по  руска история РАН,  архиепископ Вениамин (Лабутин) – завеждащ междууниверситетската катедра по теология и история на религията на Самарската духовна семинария,  Дмитрий Борисович  Гришин – съпредседател на Фонд памет  за Великия княз Сергей Александровича, действителен член на Императорското православно Палестинско общество. От българска страна в русенските тържества участие ще вземат проф. Андрей Пантев, депутатът от „Атака” Станислав Станилов и шефът на Движение „Русофили” Николай Малинов.
Няма съмнение, че визитата на руските гости ще бъде използвана за кремълска пропаганда, маскирана с инициативи, посветени на 140 години от Освобождението. Вероятно неслучайно е избран и Русе – през 1887 г. от там стартира преврат, организиран от офицери русофили срещу  княз Александър I Батенберг. Но бунтът е потушен с контрапреврат, начело със Стефан Стамболов.