Военните готови да бранят от бежанци страната

Към момента те са на границата с Македония и на браздата с Турция, като оказват логистична подкрепа

Военните са в готовност да подсилят още границите на страната заради засиления наплив от бежанци. Това стана ясно от изявлението на военния министър Николай Ненчев.

Той подчерта, че е обещал, ако трябва толкова военнослужещи по границата, колкото е необходимо, стига вътрешният министър Румяна Бъчварова да поиска още помощ.

В момента военни са разположени на граница с Македония, както и на браздата с Турция и оказват логистична подкрепа.

След като по-рано днес финансовият министър Владислав Горанов обяви, че няма да има актуализация на бюджета, което означава, че военните не могат да разчитат на още пари за модернизация, Ненчев увери, че все пак изтребителите МиГ-29, които имат нужда от поправка, ще бъдат ремонтирани в Полша. Военният министър е получил думата за това лично от премиера Бойко Борисов и според него Горанов е наясно.

Договорът, който ще бъде подписан с Полша, ще е за разсрочено плащане, което означава, че тази година е възможно въобще да не се наложи да се търсят допълнително средства за ремонта.

"Освен това имаме 7 млн., предвидени за това. Няма никаква опасност за охраната на въздушното ни пространство и считам, че ще се справим след подписването на договорите с Полша", увери той.

Според него договорът е изключително благоприятен, а страната ни ще използва два двигателя, които ще бъдат взети под наем за две години.

"Полската страна ще издаде всички необходими гаранции, страната ремонтира и своите изтребители и с тях няма инциденти", заключи Ненчев.