Връчиха заповедта за уволнение на съдия Тодорова

Представител на Висшия съдебен съвет връчи заповедта за уволнение на шефката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Чрез Съвета тя е обжалвала дисциплинарното си наказание и е поискала от Върховния административен съд да спре предварителното изпълнение на решението до произнасянето си по същество, съобщи БНР.

Така от днес официално Тодорова вече не е съдия в Софийски градски съд, заяви говорителят на съда Аделина Николова пред БНТ.

Всичките дела, които тя е водила до момента, включително и тези, които се наблюдават от Европейската комисия, сега ще трябва да започнат отначало. Те ще бъдат разпределени на други съдийски състави или ще ги поеме магистратът, назначен на нейно място.

Припомняме, че вчера на извънредното си заседание, свикано от правосъдния министър Диана Ковачева, Висшият съдебен съвет отказа да отмени уволнението на съдия Мирослава Тодорова.

Членовете на ВСС заявиха, че Законът не позволява съветът да прегласува решенията си въпреки, че министър Ковачева призова съветът да преразгледа наложеното дисциплинарно наказание.

Шефката на съюза на съдиите бе отстранена от съдебната система в четвъртък. Тодорова бе уволнена заради забавено изписване на мотивите по 3 наказателни дела. Решението предизвика безпрецедентен протест на съдии, адвокати и неправителствени организации.

{fcomment}