Йорданка Фандъкова: Няма подадени сигнали заради проливните дъждове

Столичният кмет успокои, че няма място за притеснение, ситуацията се следи непрекъснато

Нивата на реките са завишени – от порядъка на 20 до 50 см, но за момента няма база за притеснения. Общинските язовири се изпускат контролирано и се наблюдават денонощно, като това е възложено още преди няколко дни. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в предаването „Денят започва“ на БНТ.

Тя обясни, че за изминалото денонощие до столичните екипи на звеното за аварийни дейности няма подадени сигнали, свързани с проливните дъждове. Състоянието на реките и общинските язовири се следи постоянно и непрекъснато се получава информация за останалите язовири на територията на общината, допълни Йорданка Фандъкова.

По думите на столичния кмет приоритет не само за столицата, но и за цялата държава трябва да бъдат инвестициите в превенцията.

„Няма как да има превенция без да има канализация. Има райони в София, в които все още нямат канализация и затова е много важно час по-скоро да се реши въпроса за бенефициентите по ОП „Околна среда“ за новия програмен период. Имаме подготвени около 30 проекта за изграждане на канализация и чакаме да се отвори програма, за да можем да продължим“, посочи Фандъкова.

Тя обясни, че в момента се работи по проектите, защитени през изминалия програмен период – в кварталите „Банкя“, „Люлин“ и „Овча купел".

„През 2006 г. 30% от града нямаше канализация. От тогава досега изградихме около 90 км, а само за тази година – около 40 км. Именно за да не прекъсне този процес, трябва час по-скоро този въпрос да се реши“, посочи Фандъкова.