Йорданка Фандъкова с германски орден за заслуги

Кметът на София Йорданка Фандъкова е удостоена с Орден за заслуги І степен от Федерална република Германия заради дългогодишния й принос в развитието на двустранните отношения, съобщи посолството на страната.

В Берлин оценяват усилието на Фандъкова още като директор на 73. СОУ "Владислав Граматик" да развива изучаването на немски език в училището, наричано неформално от жителите на столицата "Втора немска гимназия". Като зам.-кмет и кмет на Столична община тя допринесе значително за германо-българското културно сътрудничество и води открит диалог с германския бизнес по значими за бъдещето на столицата теми, информира посолството на Германия.

Орденът за заслуги I степен е основан през 1951 год. от Президента на Федерална република Германия Теодор Хойс и се връчва на германски и чужди граждани за особен принос в политически, социално-икономически и интелектуален план. Той е високо морално признание за заслуги в културната и социалната дейности и не е свързан с финансови или други материални придобивки, се посочва в съобщението.

Церемонията по връчването на отличието ще се състои на 26 септември.