Йовчев: Ще опазим парламента от провокации

Студът не спря недоволните от управлението на страната да излязат отново по софийските улици в 155 ден на протестите в столицата. Много граждани, отново излезли с искане за оставка на кабинета „Орешарски", се присъединиха и тази вечер към протеста на „ранобудните студенти" пред сградата на Народното събрание.

За да се стоплят, протестиращите пееха песни и подскачаха в ритъм. Малко след 20.00 часа „ранобудните студенти" се изтеглиха в сградата на Ректората на Софийския университет. Постепенно започнаха да се разотиват и останалите протестиращи.

„Ранобудните студенти” отново окупираха парламента в 11.00 ч. в петък. Целта им беше протестните действия да съвпаднат с парламентарния контрол, на който присъстваха министри и премиерът Пламен Орешарски.

Планираната студентска окупация на парламентарната сграда прерастна в игра на нерви между недоволни и полиция по централните столични улици. Причината бе, че органите на реда не позволиха на студентите да окупират северния вход на Народното събрание, което разгорещи страстите сред младите. Те започнаха да търсят обиколни маршрути, по които да стигнат до желаната от тях дестинация, като протестът за кратко се премести дори и пред сградата на МВР. От полицията обясниха, че са създали организация, с която нерегламентираните протестни действия да не попречат на нормалното придвижване на гражданите, както и на работата на Народното събрание.

"Категорично, мисля, че на всички стана ясно, не може да се говори за превишаване на правата. Колегите изключително професионално си свършиха работата, за което им благодаря. Запазиха спокойствие, не употребиха излишна сила и се справиха със ситуацията – не позволиха да бъде извършен погром над парламента", коментира  министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев по време на посещението си в Елхово. 

Той бе в района, за да се запознае на място как се прилагат мерките, заложени от правителството в плана за ограничаване на миграционния натиск към България.

Йовчев подчерта, че на снощните протести са видени същите лица, които през септември се опитаха да предизвикат сблъсък с полицията и да съборят съоръженията, които се бяха подготвили с вериги в храстите и които организирано бяха дошли с такава цел. Така че, според него става дума за нещо друго, а не за спонтанен протест на студентите, подчерта шефът на МВР.

Министър пъдчерта, че МВР няма да допусна да се случи така, че да бъде извършен погром на парламента.

Колкото е необходимо, толкова сили ще съсредоточим и няма да го допуснем посегателство над НС, бе Йовчев.