Жега в президентството заради поръчката с джипове за МВР, победителят в търга избран по времето на Пламен Узунов

Красимир Ципор

Красимир Ципор

Истинска жега настана в президентството, след като вчера зам. министърът на МВР Красимир Ципов обяви, че ОЛАФ проверява обществена поръчка за 290 джипа, завършена през 2017 година, тоест по време на служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев.

От президентството излязоха днес с официална позиция, в която обявиха изказването на зам.-министъра за манипулативно: "Информацията е поднесена манипулативно и категорично не отговаря на истината. Въпросната процедура е започнала преди назначаването на служебното правителство, в което министър на вътрешните работи е Пламен Узунов, и е завършена далеч след края на неговия мандат от настоящето редовно избрано правителство".

Засегнат от разкритията е и служебният министър от този период Пламен Узунов. На страницата си във фейсбук той изпуска нерви и сам се припознава като засегната страна. Узунов атакува лично Красимир Ципов, че бил „ниска топка” и че скоро щял да научи някои текстове наизуст от Наказателния кодекс, въпреки, че в изявлението си вчера зам.-министърът не е споменавал името му. В стила на шефа си - Румен Радев, Узунов отправя заплахи, без да са посочвани обвинения за нарушения от негова страна.

plamen_uzunov.jpg

„Единственото вярно е, че съм бил Министър на вътрешните работи за времето от 27.01.2017 до 04.05.2017 г. Договорът за полицейски автомобили с повишена проходимост е сключен на 22.02.2018 г. и Ципов отлично знае това”, пише във фейсбук Узунов.

Потърсен за коментар Красимир Ципов уточни, че поръчката за джиповете е открита на 2 март 2017 г. На 21 март е назначена комисията, която да оцени офертите, а на 20 април 2017 година тя избира като победител „Българска автомобилна индустрия”. След това две фирми подават жалби срещу решението на комисията, а ВАС се произнася с Решение едва на 24 октомври същата година. Точно заради съдебния процес договорът е сключен официално едва през февруари 2018 г. Ръководството на МВР е нямало как да не се съобрази с решението на ВАС, което потвърждава избора на комисията, уточнява Ципов.

Реално обаче победителят в търга е излъчен през мандата на Пламен Узунов. Разумно е да се изчака да приключи проверката на ОЛАФ и тогава да се коментира случаят, допълва Ципов.