​Черна равносметката - 16 години Путин на власт

Тежките последици от една диктатура отнеха на Русия ореола на велика сила

Георги Георгиев

Путин е на власт вече 16 години. Изглежда ще напусне Кремъл с краката напред.

За това време Русия нападна Чечня и срина столицата Грозни, като си назначи главорез-диктатор за губернатор. Изби 30 000 чеченци.

През 2008 г. нападна и Грузия, срина с авиационни бомбардировки град Гори и отцепи от Грузия мюсюлманския анклав Абхазия.

После нападна и Украйна. Насъска и разпали омраза между два народа, които до вчера се наричаха "братски".

Е, колко братски ще да са, след като 300 години Украйна е под руски ботуш? После анексира и Крим.

За 16 години Русия намаля с 5 милиона. От картата й изчезнаха 6000 селца и стотина града.

В столицата Москва беше открита и най-голямата джамия в Европа, а официално в Москва днес живеят 2 милиона мюсюлмани.

През 2015 и 2016 г. в Русия поставиха два поредни рекорда по кандидатстващи за Зелена карта, лотарията, даваща право на гражданство в САЩ. Четвърт милион през 2015 г. и 300 000 през 2016 г.

През 2014 г. официалният брой на болните от СПИН в Русия достигна 1 000 000. С прираст от 100 000 годишно. После със закон забраниха изнасянето на статистически данни.

Ето и сайта на Руската федерална агенция за борба със СПИН с последно изнесени данни за 2014 г. http://www.hivrussia.ru/

През управлението на Путин бяха убити, застреляни, заклани, взривени или изчезнати 160 журналиста. Бяха застреляни знакови журналисти и политици като Анна Политковская и Борис Немцов.

По време на управлението на Путин грозно фалираха заводите на Москвич в Москва и на Автоваз. За да продаде Автоваз на концерна Рено-Нисан, Путин изхвърли на улицата 20 000 работници. Новите собственици изхвърлиха още 20 000.

Тази година Путин продаде и най-голямата диамантена мина на Русия, както и държавната компания Роснефт.

Русия е единствената държава в света, в която официалната минимална работна заплата е по-ниска от официалния жизнен минимум.

Говорим за държава, която държи 30 % от икономиката на България и годишно извлича от България над 22 милиарда лева чрез най-скъпия руски газ и най-скъпите горива с организиран картел. Да не споменавам, че с нашите пари вече бетонираха и половината ни Черноморие, придобиха Булгартабак, БТК, Виваком, аптечни вериги, хотели и хотелски вериги, фабрики и милиони декари земя.

В Русия има общо 800 км. магитстрали.

Колкото и в малка бедна България.

А тук има хора, които превъзнасят Путин.

Как да ги наречеш българи?