​Европейски лидери: Ударът в Брюксел е удар по цяла Европа

Меркел, Оланд и Дуда призовават за солидарност и решителност срещу тероризма

Франсоа Оланд определи нападенията в Брюксел като удар по цяла Европа, предаде Франс прес.

Брюксел беше мишената днес, но чрез него беше ударена цяла Европа. Изправени сме пред глобална заплаха. Войната срещу тероризма трябва да се води в цяла Европа добави Оланд и припомни, че самата Франция е била атакуваната миналата година през януари и ноември.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че на терористичните атентати в Белгия трябва да се отговори със солидарност и решителност, предаде ДПА.

"Жалките нападения в Брюксел трябва да ни сплотят - солидарност с жертвите плюс решителност по отношение на терористите", написа в Туитър говорителят на Меркел Щефен Зайберт.

Меркел е един от най-атакуваните европейски политици заради толерантното й отношение към бежанците, сред които, според анализи на редица служби, има риск да се промъкнат и терористи.

Преди дни в интервю за “Дойче веле“ българският президент Росен Плевнелиев подкрепи канцлера и обяви, че се възхищава от нейния хуманизъм и човечност.

"В изключително трудно време тя дава пример за ценностно ориентирана и отговорна политика - за разлика от много други политици в Европа, които мислят и действат краткосрочно, изцяло водени от тяснопартийни и национални интереси", каза българският държавен глава.

Президентът на Полша Анджей Дуда пък написа в Туитър, че Европа трябва да се сплоти в борбата срещу тероризма. Той изрази съболезнования на близките на жертвите от терористичните актове в Брюксел.

"Войната с тероризма е наше общо задължение", отбеляза полският президент.