​Павел Фелгенхауер: Русия е започнала подготовката за голяма война с Турция

Провеждат се военни учения в Черно и Каспийско море, по нареждане на Путин, но те не са насочени срещу Украйна

ru.aravot.am

Отново боеве около сирийския град Алепо, а мирните преговори за решаване на сирийския конфликт, едва започнали в Женева, забоксуваха. Войските на Башар ал-Асад, подкрепени от военновъздушните сили на Русия, продължиха успешното настъпление по посока на границата с Турция. За тези събития в статията си "Русия е започнала подготовката за голяма война", публикувана в украинското издание на "Ню време", пише руският военен анализатор Павел Фелгенхауер:

„За превземането на Алепо от правителствените сили не се говори. За да завземат града, той трябва да бъде изравнен със земята. Възможно е да има обсада, но тя ще продължи много месеци и дори години, което ще го превърне в местния "Сталинград". В града има няколко стотин хиляди души и много от въстаническите сили са там. Последните няма да си отиде скоро: те са заобиколени от много възвишения и ако излизат на открито, те просто ще бъдат унищожени. Теоретично, вероятността въстаниците сами да избягат от Алепо е възможна, колкото и малка да е тя. Но те вече са заявили, че няма да напуснат града.

Доколкото добрите пехотинци в армията на Асад са малко на брой, то обсадата ще бъде дълга и кървава - втори Грозни, та дори и нещо по-сериозно. За да се предотврати всеобща хуманитарна катастрофа, трябва да има намеса на външни сили, които да си взаимодействат. Има възможност западните сили или турски военни част да се опитат да освободят обсадените бунтовници или да пробият чрез тях хуманитарен коридор. Това, от своя страна, би могло да се превърне в заплаха, защото може да отприщи един по-сериозен конфликт, включително европейска война.

За това вече има подготовка. От вчера Русия е започнала да разполага сили и средства за бъдеща война с Турция.

Провеждат се военни учения в Черно и Каспийско море, 

по нареждане на Владимир Путин войските на Южния военен окръг на Руската федерация, след внезапна проверка, са приведени в пълна бойна готовност. И съвсем правилно са преценили от украинския генерален щаб, че тази подготовка на руската армия не е насочена срещу Украйна. Каспийският флот няма пряко отношение към Украйна, а изстрелването на крилати ракети от Каспийско море до Украйна е несъстоятелно. Още повече, че сега се задълбочава правителствената криза в Украйна, така че в Москва, вероятно, са решили да изчака: властта там да се разпадне от само себе си.

Руските военни очакват победа на север, и след това, може би и в южната част на Сирия, където ще подпомагат силите на Асад по пътя им към границата с Турция. Как ще отговори на това самата Турция, никой не знае. Имайки предвид това Руската федерация ще започне разполагането на сили в случай на сблъсък с турците, отивайки директно към мащабен въоръжен конфликт. Така примирието в Сирия няма да има никакъв смисъл. Трябва да има преговори между Запада и Москва, и може би Анкара. Трябва да има натиск, необходимо е да се търси мирно решение на ситуацията, за да се избегне по-голяма война. Не може просто да седим и да чакаме, гледайки безучастно обсадения град Алепо. В крайна сметка, това ще доведе до сблъсък, с много тежки последици, които 

заплашват да ескалират военния конфликт

При какви условия Русия е готова да се съгласи за мирно уреждане на конфликта, ще стане ясно едва в хода на преговорите. Нека си спомним кризата през 1973 г. в Близкия изток, когато Русия и САЩ засилиха военните си сили в региона (ситуацията тогава е много подобна на днешната) и едва след това да се отиде към преговори. Но за да се стигне до споразумение, трябва да се реши - кой къде се намира.

Превод: Faktor.bg