​Скандал: Русия намесена в опита за преврат в Черна гора?

Хибридната война на Кремъл на Балканите се превръща в реална намеса

Генадий Сисоев, кореспондент на „Комерсант” в Белград

Безпрецедентен скандал се разрази в постсъветската история между Москва и Белград. Няколко граждани на Русия бяха депортирани от Сърбия заради участие в подготовката на терористична акция в Черна гора.

Новината съвпадна с неочакваното посещение на секретаря на Съвета за сигурност на РФ Николай Патрушев в Белград. Сръбски експерти са убедени, че истинската цел на визитата е обсъждането на „черногорския случай” и потушаването на скандала.

Източници от правителството на Сърбия заявиха, че Белград няма интерес от влошаване на отношенията с Москва, но и не искат да бъдат заподозрени в участие в престъпни акции на чужда територия.

Това косвено се потвърждава и от факта, че за визитата на Патрушев информация се появи едва няколко часа по-рано, а преди това тя изобщо не беше анонсирана. Нещо повече, всички срещи бяха на най-високо равнище, но напълно засекретени.

"Посещението, без съмнение, е свързано с предотвратената терористична атака в изборния ден”, заяви проф. Зоран Драгишич от Факултета по проблемите на сигурността на Белградския университет.

"Патрушев пристигна в Белград, за да обсъди черногорския случай и разследването на диверсионната група, подготвяща размирици в Подгорица в деня на изборите”, коментира и сръбският военен експерт Александър Радич.

Всъщност руският „гост” долетя в Белград само ден след като премиерът Александър Вучич, веднага след заседание на Бюрото за координация на службите за сигурност на Сърбия, публикува детайлите на плана за завземане на държавните институции в Черна гора веднага след изборите на 16 октомври „със съдействието на чуждестранен фактор”.

Вучич потвърди информацията на черногорския спецпрокурор Миливое Катнич за ареста на група сръбски граждани

подготвящи завземането на парламента на Черна гора

и стрелба срещу участниците в митинга на опозицията, за да предизвикат хаос и щурм на парламента.

Премиерът също така съобщи, че сръбските служби са разкрили още няколко опасни групи, въвлечени в реализацията на този план, зад които стояли „много сериозни хора”.

„Арестуваните са действали координирано с чужди граждани. Съществуват неопровержими доказателства, че те са следили буквално всяка крачка на премиера Мило Джуканович и са предавали информацията на други лица, които е трябвало да действат според техните инструкции”, каза сръбският премиер.

Сръбски следователи съобщиха неофициално, че групата е поддържала връзка с помощта на телефони с шифратори, разполагали са с висококачествени спътникови снимки на редица държавни институции в Подгорица, маршрута на придвижване на черногорския премиер, а униформите, открити при ареста са били идентични с тези на черногорския спецназ.

Втората сензация се появи по времето на визитата на Патрушев: няколко граждани на Русия бяха депортирани от Сърбия „заради участие в подготовката на терористични акции в Черна гора”.

Това, че Белград не иска да изпадне под подозрение, че заедно с Русия се намесва във вътрешните работи на друга държава, косвено потвърди премиерът Вучич. Главната причина да бъде публикувана информацията на спецслужбите за опита за преврат в Черна гора той обясни с думите: "Тези, които очакваха, че Сърбия ще се замеси по какъвто и да било начин в това престъпление, се заблудиха дълбоко”.