156 убити, 560 ранени при терористичните атаки в Шри Ланка (Обзор)

Току що е избухнал осми взрив в предградие на столицата, никой не е поел отговорност

Седем атентат бяха извършени тази сутрин в столицата на Шри Ланка, Коломбо, стотици загинаха или бяха ранени, съобщиха властите в страната. 

Шест експлозии избухнаха почти едновременно на различни места в църкви и хотели в Шри Ланка в деня, когато християните католици и протестанти празнуват Великден. Седми взрив разтърси часове по-късно в хотел Tropical Inn в столицата, където по първоначални съобщения също има загинали.

Жертвите на първите експлозии по различни данни са между 140 и 156 ранените са над 500.

Току що беше потвърдена и осма експлозия в предградието Дематагода.

Часове след първите атентати никой не е поел отговорност. По-рано днес обаче "Франс прес" съобщи за предупреждение, отправено от шефа на полицията преди 10 дни. Според него чуждо разузнаване е предупредило, че ислямистката група "Таухид джамаат" готви самоубийствени атентати в страната.

Всички училища в Шри Ланка ще бъдат затворени в следващите два дни поради съображения за сигурност. 

Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Екатерина Захариева са изпратили съболезнователни телеграми до колегата си от Шри Ланка. 

"Моля да предадете най-искрените ни съболезнования към семействата на жертвите и пожеланията ни за бързо възстановяване на всички ранени. Скърбим заедно с шриланкийския народ ", се казва в посланията.

Няма данни за пострадали български граждани.

"Не можете ли да не разпространявате снимки на убитите и да проявите малко уважение", написа в "Туитър" министърът на икономическите реформи Харша де Силва. Той предупреди също, че в социалните мрежи "някои хора отчаяно работят за всяване на расова дисхармония, което е отвратително". Министърът предупреди, че властите може да бъдат принудени да блокират социалните мрежи на територията на Шри Ланка.

Властите съобщиха, че са ограничили достъпа до социалните мрежи и приложения за размяна на съобщения. 

НТД стана известна миналата година с оскверняването на будитстки статуи - будизмът е преобладаващата религия в Шри Ланка. В страната с население от 21 милиона души живеят около 1,2 милиона католици. Будистите представляват около 70 процента от населението, 12 процента са хиндуисти, мюсюлманите са 10 процента, а 7 на сто са християни.

Посолството на Република България в Делхи е в постоянен контакт по линия на местното консулско сътрудничество с посолството на страните от ЕС в Делхи, където се подава актуална информация от Коломбо, в тази частност и от Делегацията на Европейския Съюз.

Препоръчително е българските граждани в Шри Ланка да избягват места, в които се провеждат религиозни прояви или в близост до религиозни храмове, а също и да проявават предпазливост, ако са в близост до големи събирания на хора, протести или демонстрации.

При нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Делхи на тел.: + 91 11 26115549; +91 11 26115550 или при извънредна ситуация и в извън работно време на тел.: + 91 9910999498. Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.