3 602 наемници има в ЧВК "Вагнер", издръжката им е 17,4 милиарда рубли

По данни от февруари 2018 година в частната военна компания "Вагнер" участват минимум 3602 души, съобщава порталът Republic, като се позовава на официални документи. В тях са посочени личните номера на наемниците и последният пореден номер е 3602. Източници на изданието са потвърдили, че наемниците от ЧВК "Вагнер" получават точно такива жетони.

По-рано тази седмица ВВС разказа за смъртта в Сирия на наемника Евгений Аликов с жетон номер М-3601. В края на септември миналата гфодина родителите му са получили тялото на сина си и документите му от болница в Хама и от руското посолство в Дамаск.

По данни на Republic, в ЧВК "Вагнер" участват бивши военни и ветерани от така наречените "вътрешни войни".

По данни на агенция Reuters, за издръжкана на "вагнеровци" са били необходими 17,4 милиарда рубли.

За произхода на тези пари не е известно нищо. Според разследване на "фонтанка.ру" ЧВК "Вагнер" има няколко частни "инвеститори", твърди се че разходите се покриват и от сирийското правителство. Съществува и версията, че спонсор на частната армия е близкия до Путин бизнесмен Евгений Пригожин.

Трябва да припомним, че дейността на частните военни компании е незаконна според руското законодателство, а Русия не признава тяхното съществуване.