AFP: Франция ще подкрепи Хелън Кларк за генерален секретар на ООН

От екипа на Бокова обаче опровергаха новината, като се аргументираха, че тя се позовава на украинска медия

Министър-председателят на Франция Манюел Валс заяви, че Франция ще подкрепи кандидатурата на бившия министър-председателя на Нова Зеландия и ръководител на програмата за развитие на ООН Хелън Кларк за генерален секретар на ООН, предаде AFP.

„Според нас бъдещият генерален секретар на ООН трябва да съответства на някои критерии. Трябва да е представител с политическа власт, да има управленски компетенции и добре да разбира световната сфера. Мадам Кларк съответства на тези изисквания и е най-добрият кандидат за тази организация“, заяви Манюел Валс.

По-рано бе съобщено, че кандидатурата на Кларк е подкрепена от САЩ, Великобритания, Австралия и няколко европейски страни. Русия ще подкрепи българския кандидат и директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Часове по-късно, от Щаба на Бокова опровергаха твърденията, че Франция ще подкрепи за шеф на ООН Хелън Кларк. Те определиха това като "украинска измама", аргументирайки се, че информацията се позовава на украинска медия. 

"Бившият новозеландски премиер Хелън Кларк е много талантлива, но е прекалено рано нашата държава официално да подкрепи който и да е било кандидат в надпреварата за генерален секретар на ООН", заявява френският премиер Манюел Валс по време на посещението си в Нова Зеландия, съобщава сайта на новозеландското обществено радио RNZ, цитирано от БГНЕС. Въпреки това според неговия новозеландски колега Джон Кей има реален шанс Франция да подкрепи кандидатурата на Кларк за лидерския пост в организацията.

„Има пет членки, които имат правото да наложат вето на някого и смятам, че е честно да кажем, че няма абсолютно никакъв шанс за френско вето на Хелън Клак и има добри шансове, при правилните обстоятелства, те да я подкрепят“, посочи Кей.

С наближаването на избора започва войната на нерви и се очакват подобни "новини" за всички кандидати за ООН".