Бивш германски премиер стана клиент на прокуратурата

Прокуратурата в северния град Хановер повдигна обвинение в корупция на бившия германски президент, който подаде оставка заради политически скандал миналата година.

 

Ако бъде даден ход на делото, 53-годишния Кристиан Вулф, който заемаше президентския пост по-малко от 2 г., ще стане първият бивш държавен глава в Германия, който ще отговаря пред съда.

Обвинение беше повдигнато и срещу кино продуцента Давид Грьоневолд за приемане на подкуп, тъй като има подозрение, че той е платил над 500 евро (425 долара) за хотел на Вулф и съпругата му, с цел да спечели подкрепа за филмов проект, съобщи прокуратурата.

Волф беше най-младият германски президент, но подаде оставка през февруари 2011 г., след като се замеси в поредица от скандали. Той беше лично избран за поста от канцлера Ангела Меркел. Репутацията му обаче беше помрачена от почти ежедневните твърдения в медиите, че е приемал услуги, когато е бил премиер на провинция Долна Саксония. Връхната си точка аферата около него достигна с искането на прокуратурата парламентът да отнеме имунитета му.

Волф беше заменен на президентския пост от лутеранския пастор Йоахим Гаук през март миналата година.