Британският музей в кремълски капан – представят артефакти от Украйна като руски

Скитите – заложници на руснаците

Москва вече си присвоява не само чужди територии, но и историята им

В Британския музей в Лондон в момента тече мащабна изложба c гръмкото име „Скитските войни от древен Сибир“ (Scythians warriors of ancient Siberia). Мероприятието е организирано съвместно с Ермитажа (Санкт-Петербург), пише в свое разследване  informnapalm.org.

В предисторията на изложбата стои конфликт около златото на скитите: през 2014 година, след анексията на Крим, руснаците искаха да си присвоят украински експонати, изпратени на изложба в Холандия, но след решение на холандски съд скитското злато беше върнато в Украйна.

Както пише в блога си британският историк и телевизионен водещ Дан Сноу (Dan Snow), работата над изложбата е започнала в началото на 2014 година, веднага след възникването на конфликта, и е 

руска реакция

 в отговор на конфликта.  Затова е трудно да се оцени символичното значение на изложбата „Скитските войни от древен Сибир“ за Русия: експозицията се опитва да свърже анексирания Крим с Русия чрез историята на скитите, и да докаже, че Русия е наследница на скитската цивилизация.

Разбира се, Европа вече не се учудва на това, че руснаците си присвояват не само чужди територии, но и историята – достатъчно е да си спомним неотдавнашният скандал с киевската княгиня Анна на срещата на президентите на Русия и Франция. Но ние не можем да оставим без внимание подобни манипулации, които се превръщат в един от фронтовете на информационната война на Кремъл.

Украинско наследство

В експозицията са представени съкровища, които са открити в Украйна и са изнасяни в Русия в течение на дълъг период – започвайки от епохата на Петър І, до самото разпадане на СССР.  Вероятно и днес Русия получава нови артефакти по време на нелегални археологически работи в Крим.
Благодарение на снимките, които ни предостави един от посетителите на изложбата, можем да видим какви точно скитски артефакти са изложени в момента в Лондон и как са описани.

skiti_ukraina1.jpg

Понякога тези описания са доста лаконични. Например за експонати № 2 и № 3 като място на находката съвсем общо е посочено Северно Черноморие. Но за учените е известно, че първата чаша е намерена в известната скитска могила Солоха (курганът Солоха) на левия бряг на Днепър, близо до Каменка-Днепровская (Запорожска област), а вазата – в кургана Кул-Оба в околностите на Керч, в украинския Крим.

А за експонат № 4, например, организаторите на изложбата са описали  всички подробности: посочена е страната, където е намерен артефактът (Италия), мястото на създаването му (Гърция), и правата на собственост (Британският музей).

Да, по странно съвпадение всички премълчавания се отнасят за предмети, които са намерени или в Крим, или на територията на континентална Украйна.

skiti_ukraina2.jpg

По-горе са експонати, открити в Нимфея (Nymphaeum), античен град, разположен северно от съвременното селище Елтиген (Героевское) (околностите на Керч) и на 17 км южно от Пантикапея. За пореден път точното място на находката – полуостров Крим – не е посочено.

Ето и още реликви от кримския Нимфея.

Обърнете внимание: шедьовър на скитската култура, известната ритуална чаша от  кургана Кул-Оба. Изнесена е от Крим в Санкт Петербург през XIX век, и сега руските „историци“ предпочитат да не спомават в описанието за украинския Крим.

skiti_ukraina4.jpg

В сайта си Британският музей писа много за експозицията. Но в приложените от този уважаван уеб ресурс илюстрации виждаме същата манипулация: в описанието на експоната се посочва само мястото на съхраняването му, но изобщо не пише къде е намерен той.

Желанието на Русия да премълчи за произхода на археологическите реликви е разбираемо – по този начин тя се опитва да докаже основателността на своите претенции върху цялата територия, обитавана от скитите, голяма част от която се намира в Украйна.  Но фактът, че всички афиши за изложбата за „сибирските скити“ са със снимка на артефакт, намерен в украинския Крим, предизвиква учудване – все пак от полуостров Крим до Сибир са над 5 хиляди километра.
Показаният на постера златен конник е намерен през 1830 година в кургана Кул-Оба (Керч) и изнесен в Русия, където се намира досега.

skiti_ukraina5.jpg

Като място на находката срамежливо е посочен регионът на Черно море (Black Sea region) – твърде широко понятие за истинската археология.
Очевидно е, че липсата на упоменаване на Крим и Украйна не е небрежност, а съзнателен, системен подход. На сайта на Ермитажа всички украински находки също са показани без да е посочена страната на произхода им.
Впрочем, струва ли си да се учудваме на тази изобретателност, след като спонсор на изложбата е British Petroleum, компания, която през 2003 година се обедини с ТНК, а от 2012 година е собственост на Роснефт.

Вместо резюме

Ако Тува успя да си върне безценните експонати, то Украйна засега не успява. Многобройни украински исторически реликви от разни епохи в момента са собственост на Русия, която се хвали с ограбеното, организирайки подобни изложби.

По нашето скромно мнение, един от възможните начини за връщането на съкровищата, може да бъде предаването им на Украйна като част от репарации за анексията на Крим и войната в източна Украйна. Разбира се, това може да се случи чак след връщането на Крим под контрола на Украйна и изтеглянето на руските войски от Донбас.

Цивилизованият свят познава достатъчно примери за връщане на реликви на техните исторически територии. Мислим, че тази участ няма да подмине и Руската Федерация: времето да се връща заграбеното непременно ще дойде.

Б.Р. Заглавието е на Faktor.bg. Текстът е представен със съкращения.