Черногорски експерт: В опита за преврат са участвали руски граждани

​Министерството на външните работи отказа да коментира информацията, че руски граждани са замесени в опит за преврат в Черна гора и отрече, те да са екстрадирани от Сърбия.

Вчера сръбският президент Александър Вучич съобщи, че сръбски граждани са били арестувани за подготовката на терористични акции в Подгорица и, не опроверга информацията, че заедно с арестите, руски граждани са били екстрадирани по същия повод.

Според нови данни от разследването, пет въоръжени групи с общ брой 60 души, преоблечени в униформи на черногорската полиция и специални части, са подготвяли завземането на парламента в нощта след изборите на 16 октомври. Планирано е било да бъдат арестувани ръководители на Черна гора, включително премиера Мило Джуканович.

Една от групите наброяваща 20 души, всички те граждани на Сърбия, са били арестувани на територията на Черна гора в нощта преди изборите. Командир на групата е бил бившият шеф на сръбската жандармерия Братислав Дикич.

Черногорският анализатор Ненад Копривица коментира, че изявленията на сръбския премиер Вучич ясно сочат, че в опита за преврат са участвали руски граждани.

„Освен това е очевидна ролята на Русия във финансирането на антизападната опозиция в Черна гора и нейната намеса в суверенните вътрешни работи на страната”, смята Копривица.