Ден на национален траур в Украйна, размириците в Киев продължават

Ден на национален траур за загиналите 26 души при вчерашните сблъсъци в Киев е обявен днес в Украйна. Очаква се и извънредно заседание на Върховната рада, на която да бъде обсъдено внасянето на промени в конституцията.

Протестите продължават, демонстрантите в столицата завзеха тази нощ сградата на аграрното министерство. На барикадите на площад “Независимост” продължават да горят автомобилни гуми, раздават се бомбички и фойерверки и се чуват изстрели. Пожарът в Профсъюзния дом все още гори, а от прозорците излизат пламъци, съобщи БНТ. 

Продължават и протестните действия в големите градове в страната. Украинският червен кръст отказа да достави хуманитарна помощ за демонстрантите. Опозиционният лидер Арсений Яценюк съобщи малко след полунощ, че снощните преговори с президента Виктор Янукович и опозицията, са завършили със споразумение “за примирие и начало на преговорен процес”.

Междувременно Съединените щати наложиха санкции срещу 20 длъжностни лица от украинското правителство. Заради продължаващото насилие в Киев, министрите на външните работи от Европейския съюз се събират на извънреден съвет в Брюксел.