"Дейли мейл": Просия в България или на помощи в Лондон?

Британското правителство планира скъпа рекламна кампания, която да разубеждава румънците и българите, които искат да се преместят във Великобритания, когато в края на тази година отпаднат имиграционните ограничения, пише в. "Дейли мейл".

Твърди се, че тя ще съсредоточи върху факта, че тук е много по-студено и влажно, отколкото очакват. Министрите отчаяно се опитват да развенчаят представата, че улиците на Великобритания са "направени от злато". 

Но точно така изглеждат нещата, погледнати от София и Букурещ, затова не можеш да обвиняваш тези, които гледат към Великобритания, след като минималната заплата в България е 73 пенса на час - в сравнение с 6,18 британски лири на Острова. Социалните помощи в Източна Европа или са малки, или изобщо няма такива.

Вестникът смята, че всякакви "неблагоприятни прогнози за времето" най-вероятно няма да разубедят никого и посочва, че всеки ход на британското правителството допълнително да ограничи достъпа до страната, до пазара на труда или до социалната система ще бъде обявен за незаконен от Европейския съд.

Вестникът отбелязва, че не може премиерът Дейвид Камерън веднъж да рекламира предимствата на либерална Великобритания, която е "отворена за бизнес", а после да одобрява международна рекламна кампания, целяща да отблъсне хората.

"Всеки опит да се плашат българите и румънците е обречен на провал. Приемете го, ние се отказахме от контрола над границите си преди години. Не може Великобритания да бъде "в" Европа и да очаква да не "допуска" други граждани на ЕС", пише Литълджон.

Той предлага все пак потенциалните имигранти да бъдат убеждавани, че Великобритания не е идилична страна на пълно благоденствие и иронично отбелязва, че в това отношение и вестникът може да помогне.