Джон Болтън спешно пристига в Украйна, за да спре сделка между "Мотор Сич" и Китай

Придобиването на завода, който е един от водещите световни производители на самолетни двигатели, Пекин значително ще увеличи отбранителната мощ на страната

Джон Болтън

Джон Болтън

САЩ възнамеряват да предотвратят закупуването на украинския завод "Мотор Сич" към мощни китайски компании, съобщава  The Wall Street Journal, позовавайки се на източници в администрацията на САЩ.

От администрацията в Белият дом смятат, че с придобиването на завода, който е един от водещите световни производители на самолетни двигатели, значително ще се увеличи отбранителната мощ на Китай.

Според изданието помощникът на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън планира да пристигне в Киев следващата седмица, за да убеди ръководството на предприятието и украинските власти да не сключват споразумение. Болтън вярва, че собствеността върху производството на "Мотор Сич" ще помогне на Пекин да получи достъп до важни високи технологии.

Според един от експертите самолетните двигатели са едно от слабите места в отбранителната индустрия на Китай. Говорим за амбициите на Китай към превръщането му в  стратегическа конкуренция в тази област, отбелязва The Wall Street Journal.

На 20 август агенция "Интерфакс-Украйна" съобщи, че след одобрението на Антимонополната комисия на Украйна са прехвърлени повече от 50% от акциите на завода в Запорожие "Мотор Сич" на китайските компании Skyrizon и Xinwei, като срещу това те ще заплатят в държавния бюджет на Украйна $ 100 милиона. Грантовото финансиране на самолетоиндустрията в Украйна е предвидено в споразумения между китайските компании и украинския държавен концерн "Укроборонпром". По отношение на сътрудничеството се предвижда и Украйна да получи блокиращ дял в "Мотор Сич" в размер на 25%.

На 7 септември 2017 г. Окръжният съд в Киев  "арестува" 851 994 акции на ПАТ "Мотор Сич"  (56%), които бяха по сметките на пет компании, регистрирани в Вирджинските острови и в Панама. Според решение на съда служители на предприятието са продали контролният пакет на чуждестранни компании, свързани с китайската компания Beijing Skyrizon.

На 21 юли 2017 г. гладният прокурор  на Украйна Юрий Луценко заяви, че са започнали няколко наказателни производства във връзка със злоупотреби в ППЗК „Мотор Сич“.

На 23 април 2018 г. Службата за сигурност на Украйна  извърши разследващи действия в завода „Мотор Сич“  в Запорожие в рамките на разследване по повод образувано наказателно производство по член „Саботаж“ на Наказателния кодекс на Украйна. СБУ отбеляза, че претърсванията са свързани с опити на чужденци да получат контролен дял в предприятието. Президентът на „Мотор Сич“ Вячеслав Богуслаев нарече разследването "част от план за нахлуване на изземване на предприятието".

превод: Faktor.bg