Хилъри Клинтън напуска Белия дом, ще се готви за президент?

В интервю, излъчено в предаването "60 минути" на телевизия Си Би Ес, държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън обяви, че официално се оттегля от високия пост в администрацията на Барак Обама, предаде Асошиейтед прес.

Заедно с президента  разказаха за партньорството си и сходните възгели за ролята на Америка в света, а лично Обама приветства решението й да се оттегли от отговорния пост. В същото време подхраниха слуховете, че Клинтън може да се кандидатира за президент през 2016 г., когато ще изтече вторият мандат на Обама.

Това е първота интервю, което президентът дава с друг човек, като се изключи съпругата му Мишел Обама. Идеята да излязат с общо интервю преди оттеглянето на Клинтън от Държавния департамент била на Обама, посочва още Асошиейтед прес.

Въпреки че и Обама, и Хилъри Клинтън отклониха въпросите за бъдещи кампании, това още повече засилва интереса към бъдещето на бившата първа дама на Америка.

"Президентът и аз непрестанно мислим какво ще се случи на нашата страна в бъдеще. Но нито той, нито аз можем да направим прогнози за онова, което ще се случи утре или догодина", каза държавният секретар.

Президентът пък нарече Клинтън приятел и изключителен талант и похвали "нейната дисциплина, енергия, разсъдливост и способност да прогнозира".

Вие от медиите сте непоправими, каза Обама, когато настойчиво го попитаха дали Клинтън ще стане президент и добави: 

"Положих клетва преди четири дни. А вие говорите за избори след четири години", каза Барак Обама пред телевизия Си Би Ес.

"Аз просто исках да имам възможността да кажа пред всички "благодаря", защото мисля, че Хилари ще остане сред най-добрите държавни секретари, които сме имали", заяви Обама.

Опитен политик и на върха на своята популярност, Клинтън казва от месеци насам, че иска да "започне отново личния си живот" и отрича, че ще се впусне в състезанието за Белия дом.

Някогашната "първа дама" (съпругът й Бил Клинтън бе в Белия дом два мандата между 1993-2001 г.) бе победена от Обама след ожесточени първични избори в Демократическата партия през 2008 г.

Помирението им бе внимателно режисирано преди президентските избори през ноември 2008 г. и Обама я назначи начело на дипломацията на САЩ.

Отношенията между Обама и семейство Клинтън оформят лицето на демократите от години.

Довчерашни политическите съперници, станали после съюзници, Клинтън и Обама са в приятелски отношения, може би не съвсем лишени от интереси.

Обама ще напусне Белия дом в края на втория си мандат на 20 януари 2017 г. и всяка подкрепа на наследник на поста ще подсили кандидатурата, независимо дали е Клинтън или сегашния вицепрезидент Джо Байдън.