Иран: Конфликт с Израел означава трета световна война

Война между Иран и Израел може да доведе до трета световна война, обяви вчера командващият военновъздушните сили на Корпуса на революционните гвардейци Амир-Али Хаджизадех, цитиран от ДПА.

 

"Не можем да си представим, че ционисткият режим ще започне война срещу Иран без подкрепата на САЩ, следователно евентуалната война ще бъде срещу двете страни.

В такъв случай всичко ще излезе извън контрол, защото други страни ще се включат или на страната на Иран, или против него и това може да доведе до трета световна война", каза висшият ирански военен.

Той предупреди, че в евентуална конфронтация с Израел Иран ще смята всички американски военни бази в района за американска територия и те ще станат негова мишена, добавя ДПА.

Хаджизадех говори пред иранската държавна телевизия "Ал Алам", която предава на арабски език. Той заяви, че Иран може да нанесе изпреварващ удар на Израел, ако е убеден, че еврейската държава се готви да го атакува, предаде Ройтерс.

"Нашият отговор ще надхвърли очакванията им... Те нямат вярна преценка за нашите възможности. Ние ще отвърнем не само с ракети", каза иранският генерал за евентуален конфликт с Израел и заяви, че Израел няма необходимата военна мощ, за да се противопостави на Иран.

Същевременно Франция, Германия и Великобритания поискаха официално ЕС да наложи нови санкции на Иран заради ядрената му програма, предаде Франс прес, като се позова на дипломати.

Министрите на външните работи на трите европейски сили изпратили в края на миналата седмица общо писмо по въпроса до върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън.

Очаква се външните министри на страните от Европейския съюз да обсъдят темата на среща в Брюксел на 15 октомври.

Необходимо е да засилим санкциите, заяви един от цитираните дипломати.

"Смятаме, че остава време за политическо, дипломатическо решение (на спора за иранската ядрена програма) и ние работим за това, но не можем да приемем Иран да се сдобие с ядрени оръжия", обобщи той.

ЕС вече наложи на Ислямската република редица санкции, най-тежката от които е петролното ембарго, което влезе официално в сила през юли.

Представители на т. нар. шесторка - трите европейски сили, САЩ, Русия и Китай - ще обсъдят въпроса за иранската ядрена програма с Катрин Аштън в четвъртък на среща в кулоарите на годишната среща на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.