Киев потопен в кръв, София – “Майдан”, ние сме с теб”

Реки от кръв заляха Киев, Майданът е скрит от черен дим и пламъци. Жертвите са поне 21. През нощта информацията бе, че най-малко 11 демонстранти и 7 полицаи са загинали. Болниците в града са препълнени. Свещеици четат молитви за мир на площада, където има около 20 000 души. Пострадалите са много, хората са гладни и изтощени до смърт, имат нужда от помощ, пише на страниците на украинския бунт във фейсбук. 

Демонстрации избухнаха и в други градове. През нощта в Лвов е подпалена сградата на областната управа.

В свое обръщение към нацията, разпространено след преговори с опозиционните лидери, украинският президент Виктор Янукович обвини опозицията за насилието в Киев и призова нейните лидери да се разграничат от радикалните сили, предизвикали кръвопролитията в столицата от последното денонощие. Според държавния глава, антиправителствените протестиращи са „преминали границата”, излизайки по улиците, за да го свалят от власт. „Лидерите на опозицията пренебрегнаха принципите на демокрацията, съгласно които ние получаваме властта чрез избори, а не на улицата”, каза Янукович и добави: „Те преминаха границата, като призоваха хората да нарамят оръжия”. Той допълни, че отговорните ще бъдат изправени пред закона.

"Янукович реагира неадекватно. Всичко, което ни каза, е да призовем хората да спрат конфронтацията и да освободят пл. "Независимост". Аз вярвам , че правителството трябва незабавно да оттегли силите за сигурност и да се спре кървавите сблъсъци, защото хората умират. Казах това на Янукович", заяви по-рано лидерът на партия Удар Виталий Кличко, цитиран от Интерфакс. Той каза още, че няма как да се водят преговори до потоци от кръв. 

"Позицията на опозицията на преговорите бе само една  - незабавно прекратяване на огъня. Властта не иска примирие, ние сме на ръба на най-драматичните страници в историята на страната ни и ще застанем с хората", заяви лидерът на парламентарната група на "Отечество" Яценюк. 

До щурма на Майдана от спецчастите "Беркут" се стигна, след като демонстрантите се опитаха да достигнат до сградата на Върховната Рада, където днес се обсъждат промени в конституцията за намаляване на пълномощията на президента. Пътят им обаче беше пресечен от силите на реда на улиците „Шелковична“ и „Институтска“. 

В София се организира протест пред мисията на Киев. "В деня на смъртта на великия Апостол Васил Левски, призоваваме всички да подкрепят един друг братски народ, борещ се против своя кървав режим! В 18 часа украинската диаспора и будни българи - приятели на Украйна, организират протест под надслов "Майдан, ние сме с теб!", пише на страницата на събитието.