Кой е депутатът, който "завладя" България?

Потомъкът Лев Толстой опозори името му

Светослав Пинтев

България е възмутена от изключително арогантно изказване, което отправи пред БНТ руският журналист и вече настоящ депутат Пьотр Толстой от управляващата партията Единна Русия, заявявайки, че „Българя може да я купим цялата“.

На предизборния плакат на депутата има само един слоган: „Заедно с президента“. Само ще вмъкнем, че председателката на руската ЦИК Ела Памфилова призна пред журналисти, че я учудва високият резултат, постигнат от партията на президента Путин на вчерашните избори за Държавна дума. Нас обаче не ни изненадва.

След като репортер му пожела да води доброжелателна политика към България, защото вече е цял депутат, Пьотр Толстой каза с патос: "Разбира се. Просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме."

След това новият руски депутат даде акъл за развитието на ЕС и връзките с Русия. „Нужна е дълбока реформа на Европейския съюз, смяна на ръководството му и отказ от политиката на присъединение на страни, които влизат в зоната на национален интерес на Русия", добави Пьотр Толстой.

Преди да стане депутат той е известен руски телевизионен водещ, който произхожда от древен род на аристократи. Също като Лев Толстой, на когото е далечен потомък. Като акъл няма нищо общо, нито като талант, разбира се. Граф Лев Толстой искаше да дойде да умре в България, този иска да я купува. Бащата на бъдещото лице на Първи канал Олег Толстой също се е водел граф. Съвсем истински. А това в Русия е опасно още от времето на Ленин. Това вероятно е причината синчето му толкова да иска да се хареса на Путин.

Пьотр Толстой е роден на 20 юни 1969 година в Москва. Журналист Пьотр мечтае да стане от дете, пишат руските медии в любимия си соц плакатен стил. Получил диплома от училище, той постъпва в международния отдел на факултета по журналистика на МГУ, носещ името на Ломоносов.

Първите стъпки към върховете на журналистическия Олимп Толстой прави не в някой съветски вестник, а във френския «Монд», но в московската му редакция. Той репортерствал и едновременно на практика учел френски език, а след две години вече попада и в московското подразделение «Франс Пресс». Отразява войната в Чечения. Работата във френските средства за масова информация му дава възможност да учи в Париж, даже да запише там журналистика.

През 1996 година 27- годишния журналист става заместник главен редактор на една от най- прогресиращите по това време руски телевизионни компании – «ВиД». Толстой ръководи  програмата «Скандалы недели» и води предаването ТВ-6 «В мире людей» на Борис Березовски, когото по-късно Владимир Путин прогонва от Русия. Преди него водещ бил прочутият Влад Листев. Изтъкнатият телевизионен журналист Владислав Листев беше убит на 1 март 1995 г. във входа на дома си. Убийството все още не е разкрито. А нашият човек си е жив и здрав, както виждате.

„След като собственик на ТВ6 стана олигархът Березовски, Пьотр Толстой сменил местоработата си заради несъгласие с новата политика на канала“, пише днес в официалната биография на сайта на журналиста-политик Толстой.

В 2002 година ръководителят на московския «Трети канал» Андрей Писарев го кани да води информационно-аналитичната програма «Выводы».

В своите публични изяви Пьотр Толстой нееднократно се е изказвал в подкрепа на курса на президента на Русия Владимир Путин и е демонстрирал открита патриотична позиция, коментира още анализатори.