Лаура Кьовеши призована на разпит днес, обвинена е във вземане на подкуп и лъжесвидетелстване

Лаура Кьовеши

Лаура Кьовеши

Бившият главен прокурор на румънската Национална дирекция за борба с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши е призована днес в Специалния отдел за разследване на магистратите в рамките на Главната прокуратура, за да бъде разпитана по дело, в което е обвинена в злоупотреба със служебно положение, вземане на подкуп и лъжесвидетелстване, предаде агенция Аджерпрес.

Делото е образувано през декември 2018 г. след сигнал на бившия депутат Себастиан Гица, който избяга в Сърбия, след като бе изпратен на съд по няколко дела за корупция.

Гица твърди, че през 2011 г. Кьовеши е поискала от него 200 000 евро за връщането от Индонезия в Румъния на бившия финансов директор на рухналия Национален инвестиционен фонд Николае Попа, който бе осъден на 15 години затвор.

Румънската полиция информира през декември 2018 г., че е заплатила на фирма за въздушен транспорт над 234 000 леи за връщането на Попа в страната.

В сряда Кьовеши заяви, че е невинна и че ще продължи да участва в процедурата по избор на главен прокурор на новата Европейска прокуратура, посочва БТА.

"През последните дни бях подложена на клеветническа кампания, която вероятно се дължи на отчаянието на някои от факта, че заемам първо място в процедурата по избор на европейски главен прокурор", заяви Кьовеши. "Много интересно е, че тази призовка идва, преди да отида в Европейския парламент за изслушване", допълни тя.

Според Кьовеши това е опит за дискредитирането й, за да й бъде попречено да заеме поста на ръководител на Европейската прокуратура.