Макрон гони кремълски медии, Москва - мярката е скандална!

С тази позиция екипът на Макрон изразява подозрения за намеса на Русия в изборния процес

С тази позиция екипът на Макрон изразява подозрения за намеса на Русия в изборния процес
Еманюел Макрон, водачът в първия тур на президентските избори във Франция, е забранил достъпа на две прокремълски медии до кампанията си преди балотажа с крайнодясната Марин Льо Пен на 7 май, съобщава АФП.

Щабът на Макрон е отказал акредитация на телевизията "Русия днес" и на интернет платформата "Спутник", защото считат, че "те са част от средствата, прадназначени да ни навредят", аргументира позицията говорителка  на щаба пред агенцията.

С тази позиция екипът на Макрон обозначава преди всичко предпочитанията, които Москва афишира към Льо Пен, но и подозренията за руска намеса във френските и американските избори за президент, коментира агенцията.

Москва определя мярката като "скандална".

"Всички необходими молби са изпратени предварително от руските медии", каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. "Като вземем предвид, че други чуждестранни медии не са имали пречки, ние смятаме тези мерки за забрана за открита и целенасочена дискриминация срещу руските медии от страна на кандидата за президент на една страна, която винаги е защитавала свободата на словото".