Марксист поведе лейбъристите във Великобритания

Джеръми Корбин спечели с 59,5% вътрешнопартийните избори

Краен левичар и отявлен почитател на Карл Маркс оглави Лейбъристката партия във Великобритания, съобщава Блумбърг. Джеръми Корбин спечели с 59,5% вътрешнопартийните избори. Негов заместник ще е Том Уотсън.

Според Блумбърг Корбин ще оттласне партията от завещаната от Тони Блеър политика на свободния пазар.

Самият нов лидер на лейбъристите не крие подкрепата си за засилване на ролята на държавата в икономиката, социалния живот, здравеопазването и образованието, припомня АП.

Джеръми Корбин подкрепя оставането на Лондон в ЕС, но по-скоро би искал да види Острова извън НАТО.

Джеръми Корбин може да се похвали с 40-годишна политическа кариера и редица прояви на гласуване в парламента против политиката на партията си.

След победата на 65 – годишният политик социалните медии избухнаха в подкрепа или критика спрямо новия председател на лейбъристите.

Привържениците му са доволни, че той ще провежда политика, в която е обикновения човек. Противниците му посочват, че той изпуска общия тренд на събитията, увлечен в защита на каузи.

Анализатори очакват дали Джеръми Корбин ще инициира закон за национализацията на енергетиката и железниците. Други се опасяват, че управляващите консерватори няма да имат реална опозиция.