Мексико има само 45 дни да подобри контрола по границата със САЩ

Американският президент Доналд Тръмп неволно разкри подробности около имиграционното споразумение с Мексико като размаха документ пред репортерските камери . Макар и да нарече детайлите около него тайни, слънчевата светлина и добрата оптика успяха да ги прихванат.

Американският държавен глава обяви, че именно този лист е договореността споразумение с Мексико. Тръмп продължи с думите, че е "много добра сделка", но ще остави Мексико да разкрие детайлите около нея в подходящия момент.

Въпреки това размаханият лист се оказа осветен от слънцето и на увеличените снимки, се чете, че Мексико има срок от 45 дни да засили охраната по южната си граница. След това предстои оценка на постигнатото от Вашингтон и при незадоволителни резултати Мексико ще стане "сигурна трета страна". 

Това би оставило преминаващите в Мексико, вместо да кандидатстват за статут на бежанци в Съединените щати. Такова споразумение трудно би получило нужната подкрепа от мексиканските депутати. Американските преговарящи са искали ангажимент за нулева миграция през мексиканска територия, но това е било "мисия невъзможна", сподели мексиканската страна.