Надя Савченко спря гладната си стачка, остава в критично състояние

Жената е прекратила стачката си, малко преди да е прекалено късно за живота й

Украинският пилот Надя Савченко, която над 80 дни провеждаше гладна стачка заради задържането си в руски затвор, е прекратила своя протест. Това става ясно от изявление на един от нейните адвокати Марк Фейгин.

Тя беше задържана преди близо девет месеца по обвинения, че е имала участие в смъртта на двама руски журналисти в Източна Украйна. В продължение на 80 дни тя отказваше да приема храна в знак на протест срещу задържането, което според нея е неправомерно.

"Савченко беше на ръба", каза Фейгин, добавяйки, че отслабеното здраве на пилота се е отразило на кръвното й налягане, което е било критично ниско и че тя е продължавала да припада и повръща дори и след като е приела вода. В четвъртък, 5 март, Савченко се е съгласила да приеме пилешка супа на фона на увеличаващите се призиви, включително и от страна на ЕС, за нейното освобождаване и опасностите от "постоянно увреждане на здравето й или смърт".

Според друг от нейните адвокати Николай Полозов тя няма да може да консумира твърда храна поне през следващия месец. Според него Савченко е взела решение да прекрати гладната стачка точно в момента, от който по-нататък няма връщане. "Преди няколко седмици тя беше прегледана от германски доктори. Те казаха, че момента, от който няма да има връщане назад, ще е около 8 март", каза Полозов.

Присъдата на Савченко ще бъде произнeсeна на 21 март от градския съд на Донецк, в Ростовската област на Русия. На 9-ти март в цяла Европа, включително и в България, имаше протестни акции в нейна защита.