Нови палежи и сблъсъци в Киев

И тази нощ насилието в Киев се възобнови въпреки обещаните от украинския президент Виктор Янукович отстъпки, които опозицията обаче не прие, съобщи Агенция "Фокус".

Градът за отново стана сцена на палежи и сблъсъци, като протестиращите замеряха с камъни, бомбички и бутилки със запалителна течност полицаите, които отговориха със сълзотворен газ.

След падането на нощта протестиращите запалиха гуми по барикадите на улица "Грушевский", която през последните дни стана сцена на смъртоносни сблъсъци в близост до основния протестен лагер на столичния площад „Независимост”.

По данни на очевидци няколко от участниците в безредиците са задържани. 

В специално изявление на МВР на Украйна се подчертава, че "въпреки продължителните преговори между опозицията и властите, както и предварителното споразумение за примирие, неконтролируемите от протестните лидери радикални сили отново започнаха да провокират полицията да използва сила". 

Министърът на вътрешните работи Виталий Захарченко в петък увери в своето обръщение към обществеността и личния състав на МВР, че полицията е готова на мирно разрешаване на конфликта в случай на изпълнение на договореностите, но "тези призиви останаха нечути от участниците в безредиците”, казват сега от ведомството.

МВР на Украйна съобщи още, че "т.нар. охрана на Майдана е нападнала трима полицаи, които са изпълнявали служебните си ангажименти”. Според съобщението един от тях е нападнат с нож.

В съобщението се посочва, че пленените сътрудници на органите на реда са държани в сградата на Киевската градска администрация, която е под контрола на опозиционерите. В момента раненият е освободен и хоспитализиран. Съдбата на останалите двама полицаи е неизвестна.