Патриарх Кирил Московски стана на 70 г., празнува с трима български владици

Близкият до Путин свещеник отбелязва 3 дни юбилея си

Руският патриарх Кирил става днес на 70 години. По случай юбилея си, който ще празнува 3 дни, московският свещеник очаква много гости от християнския свят. Кулминацията на тържествата са през следващите два дни. Българската православна църква ще бъде представена от делегация от трима митрополити – Западноевропейския Антоний, Варненския Йоан и Русенския Наум.

Сред участниците в тържествата правят впечатление имената на йерусалимския патриарх Теофил и грузинския Илия Втори, които вече са в Москва и през следващите няколко дни ще участват в тържествата по повод юбилея на руския патриарх. При срещата, която руският патриарх Кирил и йерусалимския патриарх Теофил проведоха, стана ясно, че главата на Йерусалимската патриаршия е откроил започналата реставрация на часовниковата кула пред Гроба Господен, определяйки го като събитие, важно за православния свят. От своя страна Кирил отбеляза за Теофил, че той не просто е пазител на светите местата в Близкия изток, но и е пазител на християнството по тези места.

Патриарх Кирил прие в резиденцията си в Даниловския манастир и делагацията на Александрийската патриаршия, водена от нейния предстоятел патриарх Теодор. Той благодари на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил за финансовата помощ, която им е представил.

В Москва е и главата на Грузинската православна църква – патриарх Илия Втори. На посещението на влиятелния висш грузински духовник се отдава сериозно място както в Тбилиси, така и в руската столица, че може да спомогне за възстановяването на прекъснатите дипломатически отношения между Грузия и Русия след войната от 2008 год. и отделянето на южна Осетия от Грузия. И друго измерение на това посещение в Москва - коментира се, че Грузинската православна църква, след посещението на нейна високопоставена делегация в Брюксел, започва да дава мълчаливото си съгласие за пътя на Тбилиси към Алианса и да не пречи на аспирациите на народа си в тази посока.

Руският патриарх Кирил през последните месеци направи доста резки изказвания по отношение на абортите, определяйки ги като престъпление и сравнявайки ги с негативните ефекти, които нанасят наркоманията и алкохолизма на човешката природа. Главата на Руската патриаршия е възприеман от обществените кръгове и наблюдатели като пазител на властта в Кремъл и близък до президента Владимир Путин.