Писмо на Айнщайн за същността на Бог бе продадено на търг и разби прогнозите

В писмото Нобеловият лауреат нарича Библията "сбор от почитани, но все пак твърде примитивни легенди"

Писмото на Айнщайн до Ерик Гуткинд от 1954 г.

Писмото на Айнщайн до Ерик Гуткинд от 1954 г.

Ръкописно писмо от 1954 г., в което известният физик Алберт Айнщайн оспорва концепцията на религията, разби прогнозите и бе продадено на търг за 2.9 млн. долара в аукционна къща "Кристис" в Ню Йорк, писа Би Би Си.

Нобеловият лауреат, който тогава е на 74 години, адресира писмото си до германския евреин философ Ерик Гуткинд по повод негов текст. В него Айнщайн остро критикува религията и нарича Библията "сбор от почитани, но все пак твърде примитивни легенди".

"Думата "Бог" за мен не е нищо повече от израз и продукт на човешката слабост", пише физикът около година преди смъртта си и допълва: "Няма тълкуване, независимо колко сложно може да е то, което (за мен) да промени нещо по този въпрос."

В същото писмо, писано на немски език, Айнщайн критикува позицията на Гуткинд, че евреите са избран, божий народ. Той казва, че макар и с радост да принадлежи към еврейския народ, "неподправената еврейска религия е като всички други религии, олицетворение на примитивно суеверие".

В детските си години Айнщайн за кратко е бил последовател на юдаизма. Впоследствие той пише, че не е атеист, но не вярва в свой бог, който се намесва в световните дела.

През 2007 г. същото това писмо е продадено за 400 хил. долара, а сега прогнозите бяха да достигне около 1.5 млн. долара, но то почти удвои цената си по време на търга, който приключи след четириминутно наддаване.

Това съвсем не е първото писмо на известния физик, което се продава на търг. Миналата година подобно, но писано до италиански студент по химия, отказал среща с него, бе продадено срещу 6100 долара. Търгът бе придружен с няколко други негови писма. Сред тях бе бележка от 1928 г., в която той описва мислите си към третата фаза от теорията на относителността. Тя намери нов собственик срещу 103 хил. долара.

През 2017 г. бележка, в която той дава съвет за щастлив живот, се продаде за 1.56 млн. долара в Йерусалим. В част от него се казва: "Спокойният и скромен живот ще донесе повече щастие, отколкото преследването на успеха и постоянното безпокойство, което идва с него."