Преговорите за ЕС между Сърбия и Косово буксуват

Поредният опит за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово завърши с провал, след като 14-часовите преговори в Брюксел приключиха с взаимни обвинения между премиерите на двете страни.

 

В хода на преговорите ЕC е дал ново, далеч по-благоприятно за Белград, предложение за статута на косовските сърби, твърди телевизия РТС, цитирана от БНР.

Според нея 4 сръбски общини в Северно Косово ще имат свои полицейски командири. Към сдружението на въпросните общини няма да бъдат присъединявани други административни единици. На практика това дава полицейската власт в ръцете на сърбите, които съставляват 98% от местното население, посочва РТС, като подчертава, че информацията е неофициална.

С учредяването на окръжен съд в Косовска Митровица изглежда удовлетворено и искането за съдебна автономия на сърбите.

”Прищина не е готова да иде до край. Приехме всички предложения на върховния представител на Евросъюза Катрин Аштън. Тачи обаче иска да обвърже въпроса за полицията в Северно Косово с условието двете страни да не блокират членството си в международни организации. Нека преведа това на сръбски език - Косово не може да ни блокира никъде, а Сърбия трябва да позволи на Косово да бъде член на международни организации. Ами дайте направо да признаем независимостта на Косово!”, заяви сръбският премиер Ивица Дачич.

Според Катрин Аштън обаче разнобоят е съвсем "тесен" и все още има шанс за разбирателство преди срещата идния понеделник, когато европейските министри ще се произнесат за или против преговори за присъединяване на Сърбия към ЕС.