Превратаджия срещу Ердоган свалил руския боен самолет

Той бил участник на организацията на живеещият в изгнание ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен

Ердоган успя да вкара и сваления от Турция руски боен самолет в сценария на снощния преврат по виртуозен начин. И да го съчетае с “кукловода” Фетхуллах Гюлен, негов бивш съюзник, когото обвинява за събитията от изминалата нощ. Всичко около метежа започва да става изключително странно, пречупено през информациите, които идват от официалната власт в Анкара. Ето фактите, съдете сами"

Кметът на Анкара Мелих Гьокчек заяви, че в опита за държавен преврат в Турция е участвал един от хората, свалили руския Су-24. Той бил участник на организацията на живеещият в изгнание ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Гьокчек също обвини организацията на ислямския проповедник в опит да влоши отношенията на страната с Русия, както и в желанието Турция да бъде изолирана в международната политика, съобщават турски медии.

По информация на турските телевизии, военните, превзели моста в Истанбул, са се предали. Движението по двата моста над Босфора е възстановено.

Аерогарите и КПП-тата по границата на Турция са получили предупреждение, че членове на организацията на Гюлен може да се опитат да напуснат страната. Въздушното пространство над северозападната част на Турция е затворено до вечерта.

Организаторът на въздушния удар по хотела в Мармарис, в който се е намирал Ердоган, Дениз Юзбаши Гюлмез е бил докаран в болница. Той е хоспитализиран с травми с различна степен.

През ноември миналата година Турция свали боен самолет до сирийската граница, като според Анкара машината е била руска и е нарушила турското въздушно пространство, съобщи турското президентство. Според изявление и на турската армия самолетът е бил предупреден за нарушението – в интервал от 5 минути са били отправени 10 предупреждения, които не са били взети под внимание.

Два турски изтребителя Ф-16, които патрулирали по границата, са участвали в свалянето на машината в съответствие с правилата за реакция на турските въоръжени сили.