Радата нареди: Беркут сваля оръжието в Киев, връща конституцията от 2004

Протестиращите в Киев освободиха военнослужещите от вътрешни войски, които бяха взети за заложници вчера от радикално настроени демонстранти на площад Независимост, съобщи ИТАР-ТАСС. Освобождението им стана със съдействието на редица опозиционни парламентаристи.

Не всички протестиращи обаче бяха съгласни с освобождаването на бойците, отбелязва агенцията. Когато пристигна автобус, който да ги вземе, той беше обкръжен от над сто демонстранти. Някои от тях предлагаха военните да бъдат разменени срещу задържани от правоохранителните органи активисти.

Депутатите и мнозинството от протестиращите направиха „жив коридор”, през който бяха изведени военнослужещите. Вчера участници в протестите успяха да пробият кордона на правоохранителните органи на площад Независимост и взеха в плен между 60 и 70 военнослужещи от вътрешни войски. Медиите отбелязват, че мнозинството от тях са курсанти от Института на вътрешните войски и според очевидци са на възраст между 18 и 20 години.

Броят на убитите в Киев от началото на размириците в украинската столица във вторник достигна 77, съобщи тази сутрин министерството на здравеопазването, цитирано от ИТАР-ТАСС. Предишните данни на ведомството бяха за 75 загинали. Пострадали са 577 души. 369 от тях са потърсили медицинска помощ. 

През последното денонощие са пострадали 132 души. 82 от тях са били откарани в болница.

Върховната рада на Украйна ще разгледа въпроса за връщане към конституцията от 2004 г., ограничаваща правата на президента в полза на парламента, заяви за украинската телевизия зам.-председателят на Радата Руслан Кошулински, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Кошулински каза също, че днес парламентът ще обсъди и въпроса за създаването на техническо правителство в Украйна. Това беше потвърдено и от депутата от опозиционната партия „Баткившчина” Сергей Соболев. „Ние сме готови да съставим правителство след връщане към конституцията от 2004 г.”, заяви той.

„Вече събрахме 150 подписа, необходими за уволнението на главния прокурор Виктор Пшонка", добави опозиционният представител. Украинските депутати ще се съберат на пленарно заседание в 10.00 ч. днес, след като късно снощи парламентът взе решение да работи в пленарен режим до „решаването на политическата криза в страната”.

Еврокомисарят по разширяването Шефан Фюле приветства това решение и заяви, че то ще помогне за излизането на страната от настоящата политическа криза. „Гласуването на това постановление е важна, значителна политическа отговорност. То има за цел да сложи край на насилието”, отбеляза Фюле.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че ООН ще помогне на враждуващите страни в Украйна да решат противоречията по мирен път, предаде ИТАР-ТАСС.

„Ние ще помогнем на украинците да решат кризата по мирен път. ООН стои до украинския народ и ще изпълни ролята си в подкрепа на мирното решаване на тази криза”, посочи той.Бан Ки-мун подчерта, че е потресен от използването на огнестрелно оръжие както от властите, така и от опозицията.

Министрите на отбраната на страните от НАТО ще обсъдят ситуацията в Украйна по време на своя среща в Брюксел следващата седмица, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от ИТАР-ТАСС. „Не се съмнявам, че темата за Украйна и насилието в тази страна ще бъде повдигната на министерската среща”, заяви Кърби. Същевременно той изрази мнение, че „едва ли някой е готов да постави каквито и да е ултиматуми сега”.

Представителят на Пентагона посочи също, че военното сътрудничество между САЩ и Украйна остава непроменено и изрази надежда, че украинските военни няма да бъдат замесени в конфликт в страната, отбелязва БТА. „До този момент диалогът между военните на нашите две страни не е претърпял изменения. Ние искаме той да продължи”, отбеляза Кърби.

Вашингтон не подкрепя искането на украинската опозиция за оставката на президента Виктор Янукович, заяви снощи посланикът на САЩ в Украйна Джефри Пайет в интервю за канал СиЕнЕн, цитирано от руския информационен сайт lenta.ru.

„Нашата позиция се състои в това, че президентът Янукович трябва да изведе страната към ново бъдеще и той трябва да направи това чрез създаването на ново правителство, внасянето на изменения в конституцията и възстановяването на политическия ред”, посочи американският дипломат. 

Според мнението на посланика, за да се възстанови стабилността и мирът в украинската столица са необходими решителни действия и „мощни сигнали”, свидетелстващи за това, че виновните за кръвопролитията ще си понесат отговорността, а в новото технократско правителство да влязат както представители на опозицията, така и на управляващата Партия на регионите. 

„За САЩ е напълно очевидно, че голямата част от отговорността е на президента Янукович. Той е държавният глава. Но същевременно ние ясно осъждахме насилието и от двете страни”, добави Пайет.

В същото време американският вицепрезидент Джо Байдън в телефонен разговор с украинския президент Виктор Янукович снощи е заявил, че САЩ са готови да въведат санкции срещу длъжностни лица от правителството на Украйна, които носят отговорност за насилието в страната. Вашингтон също така призовава украинските власти незабавно да изтеглят от улиците на Киев силите за сигурност и да си сътрудничат с опозицията. Това е заявил, според съобщение на Белия дом, цитирано от ИТАР-ТАСС.

„Вицепрезидентът решително осъди насилието срещу мирни граждани по улиците на Киев”, се посочва в съобщението на Белия дом. „Той призова президента Янукович незабавно да изтегли силите за сигурност - милицията, снайперистите, военните и полувоенните формирования, както и нередовните части. Вицепрезидентът даде ясно да се разбере, че Съединените щати са готови да въведат санкции срещу длъжности лица, които носят отговорност за насилието”.

В съобщението се посочва още, че Байдън е призовал Виктор Янукович да предприеме практически стъпки към сътрудничество с опозицията, „за да се върви напред по такъв път, който ще отговори на легитимните очаквания на украинския народ”. "Вицепрезидентът подчерта, че САЩ подкрепят независимостта на демократична Украйна, която се стреми към бъдеще според избора на своя народ", отбелязва Белият дом.