Русия скочи срещу САЩ и ЕС, нарече позицията им за Украйна “шантаж”

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу призова радикално настроените демонстранти в Киев да не прибягват до насилствени действия, предаде ИТАР-ТАСС. "Демонстрантите трябва да запазят мирния характер на протестите", подчерта Барозу.

Посланиците в Киев на държавите от ЕС и на САЩ призоваха страните в конфликта да поставят на първо място живота на хората, предаде ИТАР-ТАСС.

Този призив беше отправен в изявление, разпространено в Брюксел след визитата в Киев на министрите на външните работи на Франция, Германия и Полша, отбелязва БТА.

Посланиците смятат, че само конструктивен диалог може да изведе Украйна от тази криза.

Според руското външно министерство обаче в Украйна е в ход опит за взимането на властта със сила и за държавен преврат, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира говорителя на руското външно министерство Александър Лукашевич.

Същевременно руският външен министър Сергей Лавров нарече действията на ЕС по украинския въпрос "шантаж". Той призова Запада и опозицията в Украйна да се разграничат от радикалите и да подкрепят думите си с дела.

Лавров окачестви въвеждането на санкции от страна на САЩ срещу Украйна "проява на двоен стандарт", който насърчава онези, които предизвикват сблъсъците в страната. Дипломат номер едно на Русия подчерта, че санкциите само ще влошат положението.

Тежки сблъсъци избухнаха в украинската столица само часове след като в Киев беше обявено примирие. Според журналисти само днес са били убити най-малко 25 опозиционни демонстранти, по данни на украинското министерство на здравеопазването над 500 души са потърсили медицинска помощ., а 35 са убити, откакто сблъсъците бяха подновени на 18 февруари.