Само Чехия, Гърция и Кипър от ЕС на Парада на победата в Москва

Най-нестадандартно е решението на германския канцлер Ангела Меркел, която ще поднесе цветя на гроба на Незнайния войн на 10 май

Само месец до Девети май, когато на Червения площад в Москва ще се проведе юбилейният Парад на победата. 

Той ще е най-големият за цялата история на този празник. За традиционното отбелязване на победата над фашизма Русия кани гости от много страни – сега са поканени 68 държавни глави, а също така ръководители на ЮНЕСКО, ООН, ЕС и Съвета на Европа. 

На самия парад на Червения площад ще участват 10 блока с представители от чужди армии.

Своето посещение вече са потвърдили лидерите на 25 страни, сред които не е България. Нашият президент Росен Плевналиев не беше поканен за събитието, въпреки участието на Българската армия на страната на антихитлеристката коалиция и дадените хиляди жертви.

Политическата ситуация в света около Русия, санкциите и ултиматумите разделиха президентите, премиерите и канцлерите дотолкова, че мнозина от тях все още се колебаят в решението си. Някои откровено се безпокоят как ще реагират САЩ и Западът.

Участие в Парада на победата твърдо ще вземат чешкият президент Милош Земан и президентът на Сърбия Томислав Николич. На поканата на Русия са откликнали президентите на Индия, ЮАР, Виетнам, Монголия, Египет, ръководителите на Куба, КНР, премиерът на Гърция и президентът на Кипър.

По време на честването не са изключени и официални срещи. С тази цел някои лидери ще пристигнат и по-рано. Например на 8 май ще се състои неформална среща на главите на страните-участнички в ОНД, като едни от първите ще пристигнат президентите на Беларус и Казахстан, очакват се и държавните глави на Армения, Азербайджан и Киргизстан.

За първи път на Парада на победата в Москва ще пристигне лидерът на КНДР Ким Чен Ун, но визитата на южнокорейския президент Пак Кън Хе все още е под въпрос. Мнозина южнокорейски аналитици отбелязват, че едно възможно посещение на президента им в Русия, независимо от вероятното обществено неодобрение, дава добър шанс за възобновяване на на консултациите на висш е равнище по проблемите на регулиране на ситуацията на Корейския полуостров.

От посещението са се отказали президентите на Грузия, Полша, Литва, Латвия, Естония и Израел. Шведският президент Стефан Левен също е отклонил поканата.

Швеция изпитва голямо уважение към огромните жертви, понесени от Русия по време на Втората световна война, но заради ситуацията в Украйна не можели да присъстват на парада. Същите мотиви са изразени и от Норвегия.

Американският президент Барак Обама също няма да присъства на парада поради „натоварения” му график, но официалният представител на Държавния департамент Мари Харф не изключва все пак САЩ да изпратят свой представител.

Канцеларията на британския премиер е съобщила, че Дейвид Камерън също няма да уважи тържествата в Москва.

Френският президент Франсоа Оланд и японският премиер Синдзо Абе засега не са дали окончателен отговор. С отговор на поканата се бави и унгарският президент Янош Адер.

Най-нестадандартно е решението на германския канцлер Ангела Меркел: те е отказала да присъства на тържествения парад в Москва на 9 май, обаче възнамерява на 10 да прелети в руската столица и заедно с Владимир Путин да положи цветя на гроба на Незнайния воин край стените на Кремъл. Путин приветствал решението й.