САЩ обмисля да извади Турция от трилионната програма за изтребители F-35

По думите на турския външен министър няма да бъде лесно да бъде извадена страната му от тази сериозна и скъпа поръчка

Миналата седмица Ройтерс съобщи, че Съединените щати скоро могат да замразят сделката за доставката на изтребители F-35 с Турция, което ще задълбочи разрива между Анкара и Вашингтон след дългогодишен спор заради Русия.

В основата на разногласията стои ангажиментът на турския президент Тайип Ердоган да закупи руска система за противовъздушна отбрана, за която САЩ твърдят, че ще компрометира сигурността на самолети F-35 на компанията Lockheed Martin Corp.

Съединените щати и други съюзници на НАТО, които притежават изтребители F-35, се страхуват, че радарът на руската ракетна система С-400 ще научи как да разпознава и проследява F-35, което ще намали боеспособността на американските изтребители да разпознават руските оръжия в бъдеще.

Съединените щати предложиха на Турция по-скъпата противоракетна система "Патриот" с отстъпка, офертата за която изтича в края на март, но при условие, че Анкара се откаже от плановете си да закупи С-400.

Досега Анкара не е показала желание да откаже от покупката на С-400. По този начин тя принуждава Съединените щати да тестват в бъдеще програмата F-35 без Турция, която произвежда дисплея на фюзелажа, шасито и кабината.

Американски източника, запознати със сложния производствен процес на F-35 и американската позиция по въпроса, смятат, че Турция може да бъде заменена. Длъжностни лица от Пентагона и турското посолство отказват на този етап да коментират.

"Има около 800 части, които Турция прави за F-35, и за много малко от тях са единствен производител", казва човек, който е запознат от близо с позицията на САЩ, обяснявайки, че Турция може да бъде заменена като изпълнител на определени части, за които преди е имала оферта да изработи.
"Турция не е толкова велика, че да ни провали провали", казва той.

Подмяната или намирането на заместители на турските компоненти би забавило изграждането на джетовете, които произвежда "Лодхийд Мартин", поне с три месеца, обясняват запознати с проблема.

"Локхийд Мартин" отказва да коментира.

Турският външен министър Мевлут Чавушоглу заяви през декември, че Анкара играе значителна роля в  трилионната поръчка за изтребители и нейното изваждане от тази програма няма да бъде толкова лесно. 

Но започнати източници твърдят, че няколко компонента на F-35, произведени в Турция, могат лесно да бъдат заменени. Например, централният фюзелаж, произведен в Анкара, може да бъде направен от Northrop Grumman Corp, който вече ги произвежда в Калифорния.

Междувременно, още турски пилоти ще започнат обучение в американските военновъздушни бази, като се присъединят към турските пилоти, които вече са там, а Анкара все още се надява да получи два от тези самолети през ноември тази година.

Действащият министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан заяви във вторник, че иска Турция да остане в програмата за изтребители F-35, но добави, че Анкара задължително трябва да закупи системата за противоракетна отбрана "Патриот".

Превод:Faktor.bg