САЩ: Санкциите ще продължат, докато е окупиран Крим

Няма да приемем преначертаването със сила на граници през ХХI век, е позицията на Вашингтон

Санкции ще продължат, докато е окупиран Крим, са категорични в САЩ 

Това се казва в специално изявление на Джош Кърби, говорител на Държавния департамент на САЩ, по повод втората годишнина от т.нар. референдум на полуострова.

"Няма да приемем преначертаването със сила на граници през ХХI век. Санкциите, свързани с Крим, ще останат, докато продължава окупацията. Отново призоваваме Русия да я прекрати и да върне Крим на Украйна.

Днес руската окупация на Крим навлиза в третата си година и ние потвърждаваме отново ангажимента си за една обединена и суверенна Украйна. САЩ не признават "референдума" от 16 март 2014 г. и опита за анексиране на Крим, нарушаващ международното право.

Продължаваме да сме дълбоко загрижени за ситуацията в окупирания от Русия Крим, където окупационните "власти" потискат недоволството и етническите малцинства – особено кримските татари и украинци – са подложени на сериозни и неспирни репресии.

Неправителствени организации и независими медии за заглушавани или прогонвани, а все още не се позволява достъп до полуострова на международни наблюдатели", подчерта Кърби