Скандал в Украйна: милиционери се гаврят с гол мъж

Скандален видеозапис, на който се вижда малтретирането на разсъблечен мъж насред снега от членове на украинските специални милиционерски части, взриви интернет. Това предизвика светкавичната реакция на украйнските  власти, която се извини за циничната случка ,предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Министерството на вътрешните работи поднася извиненията си за недопустимите действия на хората в униформи от видеото, показващо разголения човек", се казва в изявление на ведомството.

Започнало е разследване, за да се установи мястото и момента, в който са били заснети кадрите, се допълва в изявлението.

Клипът беше качен първо в ЮТюб и после се завъртя в опозиционните медии. На него се вижда гол човек, воден към милиционерски микробус от милиционери, облечени в униформите на звеното за борба с безредиците, някои от които с каски и качулки, въоръжени с палки. Преди да бъде качен в микробуса, мъжът е заставен от милиционерите да спре и те го карат да позира с лопата в ръка пред камерата на мобилен телефон редом с член на специалните сили с качулка. Последният държи мъжа за врата и го удря там. По тялото на мъжа се виждат и следи от удари.

Опозицията в Украйна не престава да критикува милиционерското насилие срещу протестиращите. Руски журналист от сайта Лента.ру, пратен в Киев пък разказа, че е бил задържан за час и половина, през което време е бил заставен да коленичи в снега и е бит. Негов колега разпространи снимка, на която се вижда журналиста с подпухнало от удари лице и с окървавена вежда.

Украинското министерство на вътрешните работи същевременно съобщи за задържането за участие в безредиците на 97 души в центъра на Киев. От тях в ареста остава 21 души. А на други 44 са повдигнати обвинения, предаде ИТАР-ТАСС.

Преди ден дипломат номер едно на ЕС Катрин Аштън съобщи, че ще посети Украйна следващата седмица, за да се срещне с президента Виктор Янукович и с представители на опозицията, предаде Франс прес, като се позова на изявление на Аштън.

Междувременно опозицията в Украйна обяви, че е постигната договорка с президента Виктор Янукович. Само часове по-късно опозиционните лидери се отметнаха от думите си.

Барикадите на бул. „Грушeвски” бяха подсилени и улицата, на която станаха тежките сблъсъци в началото на седмицата беше обявена за част от централния площад и територия на протестиращите.

Само за няколко часа опозиционните лидери заеха коренно различни позиции. Алексий Яценюк, Виталий Кличко и Олег Тягнибок се срещнаха с президента Якукович за втори път. След срещата поведението им беше умерено и говореха за споразумение.

{youtube}k3rBMqBTTIg{/youtube}